Operatieassistent - Carrièremogelijkheden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Operatieassistent

De pittige HBO-opleiding Operatieassistent biedt jou de mogelijkheid om later aan de slag te gaan in de operatieve zorg. Je leert te werken met patiënten en medische techniek om zo op de juiste manier de chirurg tijdens operaties te assisteren.  

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Wat word je?
Vervolgopleidingen

Wat word je?

Na deze opleiding kun je aan de slag als operatieassistent. Als OK-assistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt tijdens de operatie. Lees meer over het beroep:

 

 

Ontdek de zorg
Wil je weten hoe mensen die werken in zorg en welzijn dat ervaren? Lees ervaringsverhalen op www.ontdekdezorg.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Weet je nog niet welke baan echt bij je past? Neem een kijkje bij het beroep dat bij deze opleiding hoort. Of vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Vervolgopleidingen

Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je doorstromen naar de opleiding Anesthesiemedewerker. Je krijgt in dat geval enkele vrijstellingen.

 

Als je minimaal twee jaar werkervaring hebt, kun je de opleiding Physician Assistant gaan volgen. Tijdens een assessment wordt gekeken of je toegelaten kunt worden.

 

Andere mogelijkheden zijn dat je verder gaat leren op het gebied van management of praktijkopleiding. Je kunt ook de eerstegraads docentenopleiding gaan doen.

 

Wil jij je inhoudelijk meer in je vak verdiepen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om je te specialiseren, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding op het gebied van neurochirurgie, cardiochirurgie (hartchirurgie) of de opleiding operatieassistent met chirurgische vaardigheden.

 

En om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in het vak kun je diverse congressen bijwonen of na- en bijscholing volgen. Congressen, trainingen en cursussen (zoals de post HBO-cursus Management voor Operatieassistenten) worden georganiseerd door diverse opleidingsinstituten, ziekenhuizen en de LVO, Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (zie extra info).

 

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Voltijd

, Werkend leren

VOOROPLEIDING

Anesthesiemedewerker

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25