Verpleegkundig Centralist - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Verpleegkundig Centralist

Wil jij dag en nacht klaar staan om zorg te verlenen? Dan is de opleiding Verpleegkundige Centralist geschikt voor jou. Deze studie leert je heel veel: zo doe je meer medische kennis op en verdiep jij je in communicatieve vaardigheden, geneeskundige hulp en ICT. Om de verpleegkundige vervolgopleiding Verpleegkundige Centralist te kunnen volgen, moet je beschikken over een verpleegkundig diploma en in dienst zijn van een Regionale Ambulance Voorziening.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De verpleegkundige vervolgopleiding Verpleegkundig Centralist leidt jou op tot aanspreekpunt bij de melding van een medisch noodgeval.

 

Wil jij dag en nacht klaar staan om zorg te verlenen? Dan is de opleiding Verpleegkundige Centralist geschikt voor jou. Deze studie leert je heel veel: zo doe je meer medische kennis op en verdiep jij je in communicatieve vaardigheden, geneeskundige hulp en ICT.

 

Om de verpleegkundige vervolgopleiding Verpleegkundige Centralist te kunnen volgen, moet je beschikken over een verpleegkundig diploma en in dienst zijn van een Regionale Ambulance Voorziening.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Verpleegkundig Centralist word je voorbereid op de taken die een centralist van een meldkamer heeft. Je doet kennis op en leert vaardigheden die nodig zijn om de patiënten telefonisch te adviseren. Denk hierbij aan: medische kennis, communicatieve vaardigheden, samenwerkingsvaardigheden, geneeskundige hulp en ICT.
 

Als centralist op de meldkamer ben je het aanspreekpunt bij een melding van een medisch noodgeval. Je leert in deze situaties te bepalen hoe snel en welke hulp een patiënt nodig heeft. Je verdiept je in het verzamelen, onderzoeken en doorgeven van de noodzakelijke informatie.


Theorie en praktijk
De onderwerpen die aan bod komen, zoals communicatieve vaardigheden en geneeskundige hulp, bestaan uit theorie- en/of praktijkonderdelen. 
 

Je leert de theorie toe te passen in de praktijk door middel van rollenspellen. Je speelt bijvoorbeeld een instructie van een reanimatie na. Als centralist geef je via de telefoon instructies om iemand te reanimeren. Degene die de melding heeft gemaakt, volgt letterlijk op wat jij zegt. Duidelijke instructies geven, is daarom erg belangrijk!


Portfolio
Het praktijkgedeelte bestaat uit opdrachten die je tijdens je werk moet uitvoeren als leerling verpleegkundig centralist. Je werkervaring en ook je uitgewerkte theorieopdrachten en presentaties worden verzameld in je portfolio. Deze map is onder meer bedoeld om je competenties te beoordelen en je voortgang in de gaten te houden. Je portfolio telt ook mee voor je examen.

Duur en Leerwijze

De opleiding tot verpleegkundig centralist duurt ongeveer zeven tot negen maanden en bestaat uit twintig lesdagen. De opleiding start vier keer per jaar. Je volgt deze opleiding volgens werkend leren.

 

Lees meer over:

Werkend leren

Toelatingseisen

Solliciteren
Voordat je aan de opleiding Verpleegkundig Centralist kunt beginnen, moet je solliciteren naar een baan als verpleegkundig centralist. Je moet dus al bij een RAV (Regionale Ambulance Voorziening) in dienst zijn.


Diploma’s
Om tot de opleiding Verpleegkundig Centralist te worden toegelaten, moet je een verpleegkundig diploma hebben. Met een diploma Ziekenverpleging A, Ziekenverpleging B, Verpleegkundige MBO of Verpleegkunde HBO heb je toegang tot de opleiding. Lees meer over:

 

 

Ook met een getuigschrift Ambulanceverpleegkundige word je toegelaten tot de opleiding.


Aanvullende toelatingseisen
Om te starten met de opleiding moet je ingeschreven zijn in het BIG-register.

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

, Post Hbo

, Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Verpleegkunde HBO

MBO Verpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

2020 M09 7

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16