Voeding & Diëtetiek - Carrièremogelijkheden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Voeding & Diëtetiek

Tijdens de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek leer je alles over voeding, gezondheid,  welvaartsziekten en de samenstelling en eigenschappen van voedingsmiddelen. Met deze kennis kun je later als deskundig professional diagnosticeren, adviseren, behandelen en begeleiden.   

Delen
voeding_dietiek
Choose
Your
Future
Wat word je?
Vervolgopleidingen

Wat word je?

Als je deze opleiding hebt afgerond, kun je als diëtist in de gezondheidszorg gaan werken. Je geeft dieetadviezen en probeert mensen te motiveren om hun voedings- en eetgewoonten te veranderen. Veel zieken, zoals mensen met nier- of maag- en darmproblemen, vragen namelijk om een goede begeleiding met een dieet.

Als diëtist binnen een instelling adviseer je ook over de bevoorrading, bereiding en distributie van het voedsel. Daarnaast geef je voorlichting en verzorg je soms lessen over dieetleer.

Ook kun je buiten de gezondheidszorg als voedingsdeskundige of diëtist aan de slag. Hierbij kun je denken aan productiebedrijven van onder andere dieetpreparaten, voedingspreparaten en voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim, maar ook aan cateringbedrijven of de handel.

Andere mogelijkheden zijn: een eigen voedingsadviesbureau starten, aan de slag in de fitness- en sportwereld als leefstijladviseur of je bezig houden met onderzoek.

Wil je weten wat het beroep precies inhoudt? Dat kan!
 


Ontdek de zorg
Wil je weten hoe mensen die werken in zorg en welzijn dat ervaren? Lees ervaringsverhalen op www.ontdekdezorg.nl

Vervolgopleidingen

Als je de hbo-opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Daarmee kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.
Zo is er de masteropleiding Voeding en Gezondheid aan Wageningen Universiteit. Je kunt kiezen uit verschillende specialisaties, bijvoorbeeld voedingsgedrag en ziektepreventie of epidemiologie en volksgezondheid. Na afloop van de opleiding mag je jezelf voedingswetenschapper noemen. Of denk aan de universitaire master Gezondheidswetenschappen.

Ga je een master op de universiteit doen, dan volg je vaak nog een pre-master. Dan leer je alles over het doen wetenschappelijk onderzoek.

Nadat je minimaal twee jaar werkervaring hebt opgedaan, kun je ook kiezen voor de masteropleiding Physician Assistant.

En nadat je minimaal twee jaar werkervaring met neurologische patiënten hebt opgedaan, kun je ook kiezen voor de hbo-master Neurorevalidatie en Innovatie.


Lees meer over:

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

, Voltijd

DUUR

4 jaar

INSCHRIJFDATUM

15 augustus 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2