Opleiding
De pittige hbo-opleiding Operatieassistent biedt jou de mogelijkheid om later aan de slag te gaan in de operatieve zorg. Je leert te werken met patiënten en medische techniek om zo op de juiste manier de chirurg tijdens operaties te assisteren.
De opleiding tot operatieassistent begint met een beroepsvoorbereidende periode van vijf tot zes maanden bij een regionaal opleidingsinstituut. In deze periode volg je voornamelijk theoretisch onderwijs en doorloop je enkele korte stages in het ziekenhuis waar je aangenomen bent.
Werken en leren
Vervolgens word je aangesteld als leerling operatieassistent en ga je werken op de operatiekamer. Je leert het vak dus in de praktijk en gaat tegelijkertijd werken en leren. Hoe de praktijkleerperiode wordt ingevuld, is afhankelijk van het ziekenhuis waar je gaat werken. Elk operatiecomplex heeft namelijk een eigen praktijkleerplan dat als basis dient voor de begeleiding die je tijdens de opleiding krijgt. Tijdens je opleiding ga je soms ook al meedraaien in de bereikbaarheidsdienst.
Theorie en praktijk
Het theoretisch gedeelte van de opleiding bevat onder andere de vakken: operatieve zorg en technieken, anatomie/fysiologie, ziekteleer, scheikunde, medische techniek, medisch rekenen en verpleegkunde. Zowel in theorie als in de praktijk leer je ook hoe je met patiënten en met medische techniek moet omgaan, hoe je met collega’s samenwerkt en hoe je de kwaliteit van het vak kunt verbeteren en in stand houden.
Aan het eind van de opleiding ben je volledig in staat om de algemene werkzaamheden binnen de operatieafdeling zelfstandig te verrichten en de chirurg tijdens operaties te assisteren.
Afronding
Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Operatieassistent, dat landelijk erkend is. Ook word je opgenomen in het CZO-register Gediplomeerde Operatieassistenten.
De opleiding tot operatieassistent is een opleiding op hbo-niveau die drie jaar duurt.
Je gaat tegelijkertijd werken en leren. Om toegelaten te worden, moet je bij een ziekenhuis zijn aangesteld als leerling-operatieassistent. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats.
Lees meer over
Je hebt toegang tot de opleiding Operatieassistent als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:
- Havo
- Vwo
- Mbo niveau 4, bijvoorbeeld Verpleegkundige mbo
Vaak gevraagde profielen: Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid.
Indien je hoger geschoold bent (bijvoorbeeld als verpleegkundige), word je uiteraard ook tot de opleiding toegelaten.
Heb je een CZO-diploma Medewerker Operatieve Zorg? Dan kom je wellicht in aanmerking voor vrijstellingen voor de opleiding Operatieassistent. Informeer hiervoor bij de onderwijsinstelling.
Vergelijkbare vooropleiding
Beschik je niet over één van deze diploma's, maar kun je wel aantonen dat je vooropleiding vergelijkbaar is? Dan kun je een verzoek indienen tot ontheffing van de vooropleidingseis. Dit doe je bij het College Zorg Opleidingen (CZO). Kijk voor meer informatie op www.czo.nl.
Solliciteren
Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd werken en leren. Om toegelaten te worden, moet je daarom bij een ziekenhuis zijn aangesteld als leerling operatieassistent. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats. Om meer kans te maken op een aanstelling is het verstandig bij meerdere ziekenhuizen te solliciteren.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
NIVEAU
Hbo Bachelor
OPLEIDINGSVORM
Voltijd
, Werkend leren
VOOROPLEIDING
Anesthesiemedewerker
INSCHRIJFDATUM
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 9