Ambulant begeleider gehandicaptenzorg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ambulant begeleider gehandicaptenzorg

Als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg zit je niet stil. Je begeleidt cliënten (kinderen, jongeren, volwassenen) thuis, op de werkplek of op school. Deze cliënten hebben vaak een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Je ondersteunt ze in hun dagelijkse activiteiten, in hun ontwikkeling en in de maatschappij. Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg

Welke opleiding?

Als je ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg wilt worden, kun je één van de volgende opleidingen op HBO- of MBO niveau volgen:

 

Je loopbaan

Als ambulant begeleider heb je een afwisselende en verantwoordelijke baan. Je werkt met mensen met een beperking (gehandicapten) of een ontwikkelingsachterstand. Je werkt als gezinsbegeleider bij verschillende gezinnen. Of als jobcoach of woonbegeleider met meerdere cliënten.
 

Als ambulant begeleider ben je nooit lang op dezelfde plek werkzaam. Dat maakt je werk erg afwisselend.
 

Binnen de gehandicaptenzorg heb je veel doorgroeimogelijkheden. In bijna elke cao binnen zorg en welzijn wordt veel aandacht besteed aan trainingen en opleidingen. Op deze manier kun jij je specialiseren en werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Ook als ambulant begeleider kun je kiezen voor een opleiding of cursus. Bijvoorbeeld een managementtraining om beter leiding te kunnen geven.

 

Is er werk?
De gehandicaptenzorg heeft veel nieuwe zorgmedewerkers nodig (VGN, 2019). Dit betekent ook dat er momenteel veel vraag is naar ambulant begeleiders gehandicaptenzorg.

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als ambulant begeleider werk je vanuit een instelling of organisatie voor gehandicaptenzorg. Het woord ‘ambulant’ betekent ‘geen vaste standplaats’. Je bent dus veel onderweg.


Als gezinsbegeleider ben je werkzaam binnen verschillende gezinnen. Het kan dus zijn dat je op één dag meerdere gezinnen bezoekt. Hetzelfde geldt voor je bezoeken aan cliënten die zelfstandig wonen wanneer je woonbegeleider bent.


Ook als werkbegeleider ben je veel onderweg voor en naar cliënten. Naast het zoeken van passend werk, ga je ook op bezoek om te kijken hoe het gaat. Je evalueert de ontwikkelingen en het gedrag van de cliënt op de werkplek. Dit bespreek je samen met de werkgever en de persoonlijk begeleider, waarna de begeleiding of de werkzaamheden kunnen worden aangepast.

 

Mogelijke instellingen

  • Gehandicaptenzorg

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg

Wat verdient een ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg? Je startsalaris als ambulant begeleider is ongeveer € 1.860.- per maand. Dit kan oplopen tot € 2.905,-. Naast je salaris heb je recht op een eindejaarsuitkering en 8% vakantiegeld. Je bent veel onderweg voor en naar gezinnen. Daarom krijg je in de meeste gevallen ook een reiskostenvergoeding.Als je een opleiding volgt via de BBL-variant (werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze bedraagt ongeveer € 460,- bruto per maand. Het is ook mogelijk dat je het minimumloon ontvangt.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Als student op HBO-niveau is het mogelijk om een duale opleiding te volgen. Je ontvangt dan naast je salaris ook de gehele periode studiefinanciering.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1860 - €2905 per maand