MBB'er in de radiologie/ Radiodiagnostisch laborant - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

MBB'er in de radiologie/ Radiodiagnostisch laborant

Als MBB’er in de radiologie / radiodiagnostisch laborant gebruik je ook andere technieken om te achterhalen wat er in iemands lichaam gebeurt. Zo maak je bijvoorbeeld ook gebruik van geluidsgolven (echografie) computed tomografie (CT) en magnetische resonantie (MRI). Door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorg jij ervoor dat een lichaamsdeel of orgaan zichtbaar wordt en dat een radioloog of een andere arts afwijkingen kan constateren en een diagnose kan stellen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris radiodiagnostisch laborant

Welke opleiding?

Als je MBB'er in de radiologie/radiodiagnostisch laborant wilt worden, zijn er twee opleidingen die je kunt volgen:

 

Je loopbaan

In Nederland zijn er minstens 5.300 personen werkzaam als MBB'er radiologie/radiodiagnostisch laborant.

 

Specialiseren
Nadat je de opleiding tot MBB'er in de radiologie/radiodiagnostisch laborant hebt afgerond, is het mogelijk om je in een bepaalde richting te specialiseren, bijvoorbeeld in MRI of echografie. Je kunt daarvoor specifieke post HBO-opleidingen volgen.

 

Werken in de screening
In Nederland werken ongeveer 550 MBB’ers bij één van de 5 screeningsorganisaties van Bevolkingsonderzoek.  Als MBB’er in de screening (screeningslaborant) werk je mee aan de uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

 

Aanvullende opleiding MBB’er in de screening
Wil je aan de slag bij een screeningsorganisatie, dan krijg je na je aanstelling een aanvullende, interne opleiding tot MBB’er in de screening. Je leert onder meer hoe je zelfstandig een mammografie van hoge kwaliteit maakt. De opleiding wordt verzorgd door het LRCB (Landelijk Referentie Centrum Bevolkingsonderzoek) en door speciaal opgeleide instructielaboranten.

 

Opleiding Physician Assistant
Heb je twee jaar werkervaring als MBB’er, dan kun je de masteropleiding Physician Assistant volgen.

 

Doorgroeien
Als je een paar jaar ervaring hebt opgedaan en cursussen op het gebied van management en/of coördinatie hebt gevolgd, kun je doorgroeien tot bijvoorbeeld hoofd of waarnemend hoofd van de afdeling. Het is ook mogelijk praktijkopleider/coördinator te worden of om als docent het onderwijs in te gaan.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Door de vergrijzing neemt het aantal patiënten toe bij wie medisch beeldvormend onderzoek (röntgenfoto's, MRI, CT, echo) moet worden gedaan. Ook de vraag naar goed opgeleide MBB'ers in de radiologie neemt daardoor toe (UWV, 2019). Na je opleiding heb je daarom een grote kans op werk. 

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Ziekenhuis
De meeste MBB’ers in de radiologie werken op de afdeling Radiologie van een ziekenhuis. Om röntgenfoto's te maken, moet je soms ook naar de eerste-hulpafdeling, de operatiekamer of één van de verpleegafdelingen.

 

Je kunt in allerlei soorten ziekenhuizen gaan werken: een algemeen of academisch ziekenhuis, maar ook een kinderziekenhuis, orthopedische kliniek, revalidatiecentrum, psychiatrisch ziekenhuis of andere instelling.

 

Screening
Daarnaast werkt een grote groep MBB’ers bij één van de 5 screeningsorganisaties van Bevolkingsonderzoek.  Als MBB’er in de screening (screeningslaborant) werk je mee aan de uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

 

Na je aanstelling bij een screeningsorganisatie, krijg je een aanvullende, interne opleiding tot MBB’er in de screening. Deze duurt 6 weken. 

 

Mogelijke instellingen

  • Screening / Bevolkingsonderzoek
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris radiodiagnostisch laborant

Wat verdient een radiodiagnostisch laborant? Als beginnend gediplomeerd MBB'er in de radiologie/radiodiagnostisch laborant kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n € 2.065,- per maand. Dat kan oplopen tot ongeveer € 2.960,-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Salarissen verschillen per ziekenhuis omdat de functie-inhoud niet overal gelijk is.

 

Voor leidinggevenden is het salaris hoger.

 

De MBB'er in de radiologie verricht ook avond-, nacht- en weekenddiensten.


En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 72%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!


Doe je de duale variant van MBRT of de inservice opleiding tot MBB'er in de radiologie/radiodiagnostisch laborant? Dan ontvang je al tijdens de studie een salaris. Bij de inservice opleiding ontvang je gedurende de eerste maanden van de opleiding (de beroepsvoorbereidende periode) een zakgeldvergoeding die is gebaseerd op het minimumloon.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Gedurende de maanden dat je als leerling MBB'er in de radiologie/radiodiagnostisch laborant of duale student MBRT werkt, is het salaris ongeveer als volgt (eventueel ook aangevuld tot minimumloon):

 

1e jaar: € 1.122,-
2e jaar: € 1.254,-
3e jaar: € 1.423,-
4e jaar: € 1.589,-

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2250 - €3225 per maand