Psychotherapeut - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Psychotherapeut

Mensen met enkelvoudige en meervoudige psychische problemen en persoonlijkheidsproblematiek zijn de cliënten van een psychotherapeut. In dit beroep probeer je het persoonlijke of sociale functioneren van cliënten te verbeteren. Zo nodig betrek je ook hun naasten daarbij.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris psychotherapeut

Welke opleiding?

Je start met een universitaire opleiding van 3 jaar en een daarop aansluitende master van 1 tot 2 jaar. Dit kan bijvoorbeeld één van de volgende opleidingen zijn:

 

 

Voordat je wordt toegelaten tot de BIG-opleiding tot psychotherapeut, dien je in het bezit te zijn van een geldige LOGO-verklaring. Hiermee toon je aan dat je aan de toelatingseisen voldoet.
 

Na je bachelor en master volg je de vervolgopleiding basisberoep tot psychotherapeut. Deze opleiding duurt 4 jaar. De opleiding bestaat uit een praktijkdeel (werken bij een erkende opleidingsplaats) en onderwijs bij 1 van de 5 opleidingsinstituten. Hierna ben je een BIG-geregistreerde psychotherapeut. Indien je al een BIG-geregistreerde gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) bent, kun je de opleiding verkort volgen. In dat geval doe je er 3 jaar over. De specialisaties van het beroep gezondheidszorgpsycholoog zijn klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog.

 

Wanneer je de opleiding tot klinisch psycholoog volgt, krijg je ook gelijk de opleiding tot psychotherapeut mee. Je kan dus ook als psychotherapeut (basisberoep) geregistreerd worden in het BIG-register als je de opleiding tot klinisch psycholoog (specialisme) hebt afgerond.


De opleiding tot psychotherapeut kent verschillende richtingen:

 

 

 • Volwassenen en Ouderen
 • Kinderen en Jeugd


Volg je de opleiding tot psychotherapeut, dan moet je je inschrijven in het opleidingsregister van FGzPT (Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten).


Psychotherapeuten kunnen de verkorte opleiding tot GZ-psycholoog volgen of de verkorte opleiding tot klinisch psycholoog. Echter, is dit alleen zo mits de psychotherapeut ook een BIG-registratie heeft als gezondheidszorgpsycholoog. Zonder deze registratie kan je ook niet de opleiding tot klinisch psycholoog volgen.

Je loopbaan

Als psychotherapeut zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd voor deze functie. Wel kun je je verder bekwamen in bepaalde onderdelen van het vak, zoals het behandelen van kinderen of groepstherapie. Indien je gezondheidszorgpsycholoog bent, is het ook mogelijk je te specialiseren als klinisch (neuro)psycholoog.


Het is verplicht je kennis en vaardigheden op peil te houden met jaarlijkse bijscholing. Door deel te blijven nemen aan cursussen en de laatste ontwikkelingen bij te houden of door voldoende uren als psychotherapeut te werken, kun je je BIG-registratie blijven behouden.


Er is nog een mogelijkheid om je loopbaan een andere wending te geven. Je kunt je bijvoorbeeld richten op lesgeven aan anderen. Dit kunnen professionals binnen een instelling zijn, maar ook studenten aan een universiteit.


Is er werk?
De arbeidsmarkt ziet er redelijk gunstig uit. De soorten psychotherapie die gegeven worden, zijn nog steeds in opkomst. In Nederland zijn minstens 6.000 mensen werkzaam als psychotherapeut.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

De meeste psychotherapeuten werken in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg of in een zelfstandige praktijk.


Instellingen hebben vraag naar psychotherapeuten met uiteenlopende specialismen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag:

 

 

 • in een algemeen ziekenhuis
 • in een forensische setting
 • bij het Ministerie van Defensie
 • bij een RIAGG (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheid)

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Jeugdzorg
 • Overheid/ bedrijven/ onderwijs
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris psychotherapeut

Wat verdient een psychotherapeut? Als beginnend psychotherapeut in loondienst kun je rekenen op een bruto maandsalaris van minimaal € 3.900,- bij een fulltime dienstverband, Afhankelijk van je ervaring kan dit oplopen tot € 6.090,-. Dit is exclusief 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.


Als zelfstandig psychotherapeut sluit je meestal contracten af met zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de maximumtarieven die je mag vragen aan cliënten.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

4080 - €6375 per maand