Tropenarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Tropenarts

Gezondheidszorg is op veel plekken in de wereld vaak beperkt of niet aanwezig. Vooral in ontwikkelingslanden is zorg meestal niet toereikend genoeg voor de bevolking. Als tropenarts coördineer je lokale zorgverleners en verleen je zorg die normaal niet voor handen is. Er zijn handen tekort, dus er wordt een beroep gedaan op je veelzijdigheid als arts.

Delen
Tropenarts
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris tropenarts

Welke opleiding?

Voor je aan de slag mag gaan als tropenarts moet je eerst de zesjarige opleiding Geneeskunde afronden.

 

Pas daarna ga je je specialiseren. De specialistische opleiding tot tropenarts duurt 2 jaar en bevat 2 klinische stages. Ook volg je de nationale tropencursus, waarbij je kennismaakt met alle facetten van de tropen. 

 

Je loopbaan

Wanneer je terugkomt in Nederland kun je aan de slag als huisarts, ziekenhuisarts of gynaecoloog. Ongeveer 90 procent van de tropenartsen komt na een periode van 2 jaar namelijk weer terug naar Nederland. Ook zijn er jaarlijks een aantal tropenartsen die willen doorgroeien in de tropische gezondheidszorg. Zij volgen dan een masteropleiding gericht op het werken in de tropen.

 

Beroepen voor later


Is er werk? 
Er is vraag naar goed opgeleide tropenartsen. Er zijn namelijk veel armoedegebieden waar zorg nog altijd beter kan worden georganiseerd. 


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Waar werk je?

Als tropenarts werk je voornamelijk in ontwikkelingslanden en armoedegebieden. Je werkt dan in een regionaal ziekenhuis of in een kliniek, waar je mensen helpt die (ernstig) ziek zijn. Ook kan het zijn dat je voor een bepaalde tijd aan de slag gaat in een gebied waar een (natuur)ramp is gebeurd en waar de gezondheidszorg vanaf niets moet worden opgebouwd.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris tropenarts

Wat verdient een tropenarts? Voor je de opleiding tot tropenarts kunt volgen, heb je de functie van basisarts. Als basisarts ontvang je een bruto maandsalaris van ongeveer € 3.490,-. Dit kan oplopen tot ruim € 6.345,-. Het salaris van een tropenarts ligt echter lager dan het salaris van de basisarts. Het kan zijn dat je hetzelfde salaris krijgt als de lokale artsen in het land waar je werkt. Daar staat wel tegenover dat je sociale verzekeringen en pensioen wel worden verzorgd en dat het leven in deze gebieden goedkoper is dan in Nederland.

 

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

3660 - €6635 per maand