Vaktherapeut - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Vaktherapeut

Met inzet van middelen als muziek, drama, beweging en spel ga je aan de slag om mensen te helpen. Versta jij je vak?

Delen
vaktherapeut
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris vaktherapeut

Welke opleiding?

Vaktherapeut is een HBO-functie. Je kunt dit beroep onder meer uitoefenen na afronding van de HBO-opleiding Vaktherapie.


Daarnaast zijn er nog meer opleidingen waarmee je een specialistisch therapeut wordt. Op YouChooz vind je de volgende:
 

 

Je loopbaan

Als vaktherapeut ben je vaak in dienst van een zorg- of welzijnsinstelling. Je kunt dit werk ook als zelfstandig gevestigd therapeut doen, maar dat vereist veel ervaring en bijscholing.

 

Als vaktherapeut kun je je aansluiten bij een beroepsvereniging in jouw specifieke vakgebied: dans, beeldend, drama, muziek, psychomotorisch, psychomotorisch voor kinderen of speltherapie. In totaal vertegenwoordigen deze verenigingen zo'n 3.000 leden (FVB, 2018).

 

Binnen het vak zijn carrièremogelijkheden, maar deze zijn niet zo groot. Je kunt bijvoorbeeld hoofd van een afdeling, docent of workshopgever worden. Veel vaktherapeuten doen dit soort activiteiten naast hun werk.


Is er werk?
De werkgelegenheid voor de vaktherapeut trekt weer iets aan (FVB, 2019). Je hebt dan ook iets meer kans dan een paar jaar geleden om aan een baan te komen.


Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Vaktherapeuten werken in een eigen praktijk of zijn werkzaam binnen instellingen: verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (GGZ), de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, justitiële instellingen, het speciaal onderwijs en welzijnsinstellingen.

 

Meestal zit je in een eigen kamer of in een lokaal dat geschikt is voor jouw activiteiten.


Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg
 • Sociaal werk
 • Woonzorgcentra
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris vaktherapeut

Wat verdient een vaktherapeut? Als beginnend vaktherapeut ontvang je een bruto maandsalaris van €1.895,- en €2.335,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen €3.085,- en €3.920,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.

 

Als je je eigen praktijk begint, bepaal je zelf je uurtarief. Gemiddeld is dit zo’n € 58,- à € 62,- per uur. Je moet er wel rekening mee houden dat je daarvan nog allerlei kosten moet betalen, dus netto houd je minder over.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2937,68 - €4426,1 per maand