Inschrijven voor je studie: hoe zit het met Numerus Fixus? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Inschrijven voor je studie: hoe zit het met Numerus Fixus?

Wat is een numerus fixus studie? In dit artikel leggen wij uit wat een numerus fixus studie is, voor welke belangrijke opleidingen binnen de zorg, welzijn en sport dit geldt én wat dit voor jou betekent. 

 

 

Als het voor jou bijna tijd is om je in te schrijven voor een studie ben je waarschijnlijk bekend met de term ‘numerus fixus’. Bij numerus fixus opleidingen zijn er maar een bepaald aantal plekken beschikbaar, en kan dus niet zomaar iedereen worden toegelaten. Ook voor een aantal (vooral HBO- en WO) opleidingen op het gebied van zorg, welzijn en sport wordt er met numerus fixus gewerkt. Benieuwd hoe het precies werkt? Lees dan verder!

 

Wat betekent het voor jou? 

 

Simpelweg betekent het dat je je voor numerus fixus studies eerder in moet schrijven dan voor ‘normale’ studies. Deze datum is (meestal) voor 15 januari. Bij andere studies is de uiterlijke inschrijfdatum meestal 1 mei. Ook is het belangrijk om te weten dat je je per jaar maar voor 2 numerus fixus opleidingen mag inschrijven. Daarnaast mag je per opleiding maar drie keer meedoen aan een selectie. 

 

De selectieprocedure zelf verschilt per opleiding. Dit kun je dus het beste uitzoeken bij de onderwijsinstelling waar je je gaat inschrijven. Meestal bestaat de selectieprocedure uit een combinatie van je cijferlijst en je motivatie. Zorg er dus voor dat je cijfers op orde zijn, en ga alvast aan de slag met een motivatiebrief. 

 

Houdt de YouChooz blog en Instagram in de gaten, want binnenkort volgt er een artikel over hoe je het best een motivatiebrief schrijft voor opleidingen en beroepen!


 

Voor welke studies geldt het? 

 

De drie belangrijkste opleidingen waar numerus fixus geldt, vallen alle drie onder zorg, welzijn en sport. Dit zijn geneeskunde, fysiotherapie en psychologie. Maar ook voor bijvoorbeeld verloskunde of biomedische wetenschappen geldt een numerus fixus. 

 

Numerus fixus opleidingen gelden wel per school of universiteit. Deze link brengt je naar een overzicht van alle numerus fixus opleidingen in Nederland, per school of universiteit. Vanaf december is dit overzicht definitief, dus check het dan vooral nog een keer. 



 

Hoe zit het met de uitslag?

 

Helaas duurt het even voordat je de uitslag binnen hebt. Dus wanneer krijg je de uitslag van een numerus fixus studie? Dit is meestal rond 15 april. Je ontvangt dan via Studielink jouw zogeheten ‘rangnummer’. Dit laat zien waar jij op de lijst staat. Sta je hoog op de lijst, dan ben je verzekerd van een plek. Sta je laag op de lijst, dan wordt het lastiger. Het kan wel zo zijn dat iemand die hoog op de lijst staat er uiteindelijk voor kiest de studie toch niet te volgen. Dan gaat die plek naar de eerstvolgende op de lijst. Het kan dus zo zijn dat je alsnog een plek kunt bemachtigen. 



 

Wat doe je in de tussentijd? 

 

Ondanks dat je vooral hoopt een plek te bemachtigen binnen de numerus fixus opleiding waar je van droomt (wij duimen met je mee!) is het handig om een plan b achter de hand te hebben. Zijn er opleidingen die je misschien ook leuk vindt, waar je sowieso voor toegelaten zal worden? Schrijf je dan vooral in voor nog één of twee opleidingen. Hiernaast kun je ook nadenken over een tussenjaar. Het is handig om dit van te voren in de plannen. Mocht je niet toegelaten worden, maar wil je écht geen andere studie doen, wat ga je dan doen? Je kunt bijvoorbeeld een stage lopen, een bijbaan nemen om werkervaring op te doen of een paar maanden gaan reizen in een ander land om een taal te leren. 


 

Het allerbelangrijkst: probeer zo min mogelijk te stressen. Schrijf je op tijd in, (zet 15 januari goed in je agenda!), zorg dat je op de hoogte blijft van de laatste veranderingen die voor jou gelden en geniet van je examenjaar!