Dialyseverpleegkundige - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Dialyseverpleegkundige

Mensen bij wie de nieren niet goed meer werken, moeten regelmatig behandeld worden in een dialysecentrum of op een dialyseafdeling. Soms ondergaan zij een niertransplantatie. Tijdens de specialistische vervolgopleiding Dialyse Verpleegkundige leer je alles over de verpleegkundige zorg aan deze patiënten. Na het behalen van je diploma ben je dialyseverpleegkundige.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de Opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de Opleiding

Mensen bij wie de nieren niet goed meer werken, moeten regelmatig behandeld worden in een dialysecentrum of op een dialyseafdeling. Soms ondergaan zij een niertransplantatie. Tijdens de specialistische vervolgopleiding Dialyse Verpleegkundige leer je alles over de verpleegkundige zorg aan deze patiënten. Na het behalen van je diploma ben je dialyseverpleegkundige.

Inhoud Opleiding

Wat leer je?
Tijdens de verpleegkundige vervolgopleiding Dialyseverpleegkundige leer je hoe je gespecialiseerde verpleegkundige zorg kunt verlenen aan patiënten die een nierfunctievervangende behandeling ondergaan op een dialyseafdeling. Je leert de patiënten begeleiden, de verschillende behandelmethoden kennen, de handelingen zelfstandig uitvoeren en met de benodigde machines en apparatuur omgaan. Ook leer je acute of bedreigende situaties te herkennen en weet je wanneer je andere hulpverleners zoals IC-personeel of artsen moet inschakelen.

 

Onderwerpen
Tijdens de studie komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:



- chronische hemodialyse (met behulp van een kunstnier)
- peritoneale dialyse (via het buikvlies)
- acute dialyse en andere dialysetechnieken
- transplantatie
- predialysefase
- sociale vaardigheden

 

Verhouding theorie/praktijk
Bij een dienstverband van 24-32 uur per week wordt de opleiding naar rato verlengd.

 

Tijdens de opleiding werk je minstens 24 uur per week op de afdeling Dialyse van een ziekenhuis. Er zijn zelfs ziekenhuizen die tijdens de opleiding een minimaal dienstverband van 32 uur per week als eis hebben. Tijdens je werk als leerling dialyseverpleegkundige breng je in de praktijk wat je in de theorielessen leert.

 

Afronding
Na afronding van de opleiding word je opgenomen in het CZO-register. Je moet dan wel je diploma behaald hebben in een door het CZO erkende zorginstelling.

Duur en Leerwijze

De specialistische vervolgopleiding Dialyseverpleegkundige duurt 12 tot 15 maanden bij een dienstverband van 32 tot 36 uur per week. In deze periode vinden er voor het theoriedeel ongeveer 25 lesdagen plaats.

 

Tijdens de opleiding werk je in een ziekenhuis of dialysecentrum.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Dialyseverpleegkundige heb je het diploma Verpleegkunde A nodig of één van de volgende diploma’s:
 


 

Aanvullende eisen
Het is een voordeel (en soms vereist) als je minstens een jaar werkzaam bent geweest als verpleegkundige in een ziekenhuis.

 

Solliciteren
Gedurende deze opleiding ben je in dienst van een ziekenhuis of dialysecentrum waar je jouw gehele praktijkleerperiode werkt. Je moet hiervoor dus solliciteren.

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Verpleegkunde HBO

MBO Verpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

1 april 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M08 14