Opleiding
Na de opleiding Fysiotherapie kun je aan het werk in een revalidatiecentrum, verpleeg- of ziekenhuis, het bedrijfsleven of bij een sportclub. Of heb je liever een eigen praktijk? Ook dat kan. Zo leer je niet alleen over het houdings- en bewegingsapparaat, maar wordt er ook iets meegegeven over ondernemen. Je adviseert en behandelt patiënten met bijvoorbeeld pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen of beperkingen bij het bewegen.
Als je deze opleiding hebt afgerond, ben je:
Als je de opleiding Fysiotherapie hebt afgerond, schrijf je jezelf in bij het BIG-register. BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en laat zien dat je deskundig en zorgvuldig handelt. Je kunt daarna aan de slag als fysiotherapeut.
Eenvoudig gezegd houd je je bezig met klachten over het bewegend functioneren. Je probeert met je behandeling te bewerkstelligen dat je patiënten weer optimaal kunnen bewegen of leert hen met een bepaalde handicap om te gaan.
Je werk kun je op veel verschillende plaatsen doen. Denk maar eens aan een ziekenhuis, bedrijfsgezondheidsdienst of aan een eigen praktijk.
Ontdek de zorg
Wil je weten hoe mensen die werken in zorg en welzijn dat ervaren? Lees ervaringsverhalen op www.ontdekdezorg.nl.
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Weet je nog niet welke baan echt bij je past? Neem een kijkje bij het beroep dat bij deze opleiding hoort. Of vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Als je de opleiding Fysiotherapie op hbo-niveau hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Daarmee kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Er zijn veel mogelijkheden om verder te studeren.
Als je de hbo-opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Daarmee kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.
Je kunt een hbo-master Fysiotherapie volgen. Je kunt kiezen voor verschillende specialisaties, namelijk:
Je kunt ook doorstromen naar de wo-master Fysiotherapiewetenschap. Om toegelaten te worden met een hbo-diploma moet je een pre-masterprogramma Klinische Gezondheidswetenschappen of een gelijkwaardige pre-master volgen.
Nadat je minimaal twee jaar werkervaring hebt opgedaan, kun je ook kiezen voor de masteropleiding Physician Assistant. Ook met minimaal twee jaar werkervaring - met neurologische patiënten -, kun je kiezen voor de hbo-master Neurorevalidatie en Innovatie.
Heb je het diploma Fysiotherapie én een vwo-diploma met natuur- en scheikunde? Dan is het mogelijk om een verkorte opleiding Geneeskunde te volgen aan de universiteit van Groningen. De opleiding duurt vier in plaats van zes jaar. Het is een pittige opleiding met een zware toelatingsprocedure.
En ook tot de opleiding Gipsverbandmeester kun je worden toegelaten als je een gediplomeerd fysiotherapeut bent én bij de start van de opleiding minstens 24 uur per week werkt op de gipsverbandkamer van een ziekenhuis.
De post hbo-opleiding Manuele Therapie is een masterspecialisatie die je kunt doen na de bacheloropleiding Fysiotherapie. Manuele Therapie richt zich op het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat die samenhangen met beperkingen in activiteiten en zich uiten in het neuromusculoskeletale domein (aandoeningen van de zenuwen en/of spieren en het skelet).
Osteopathie is ook één van de mogelijke vervolgstudies na Fysiotherapie. Dit is een manuele geneeswijze. Erkende opleidingsinstituten hiervoor zijn: College Sutherland en Flanders International Academy of Osteopathie.
Specificaties:
NIVEAU
Hbo Bachelor
OPLEIDINGSVORM
Deeltijd
, Voltijd
INSCHRIJFDATUM
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 9