Opleiding
De opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH GGZ) is een post-HBO-studie die je in deeltijd volgt. De opleiding duurt 1 tot 1,5 jaar. Je leert hoe je de zorg organiseert en uitvoert voor patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes en astma. Er is aandacht voor medische kennis, het opzetten van een eigen spreekuur, afleggen van huisbezoeken, geven van voorlichting en verbeteren van de praktijkvoering.
Als praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) ondersteun je mensen met fysieke problemen. Werk je liever met mensen die worstelen met psychische problematiek? Check dan de opleiding Praktijkondersteuner Huisarts GGZ.
Studeren voor praktijkondersteuner huisartsenzorg?
Tijdens de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) leer je hoe je verschillende taken kunt overnemen van de huisarts. Je ontwikkelt competenties om optimale zorg te geven aan patiënten met een chronische aandoening. Zij hebben bijvoorbeeld diabetes, astma of COPD.
Je leert verder hoe je een huisartsenpraktijk kunt managen en verbeteren. Hoe ga je bijvoorbeeld te werk als je veranderingen wilt doorvoeren?
Lees meer over de inhoud van de post-HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg.
Werken als Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH)
Met het diploma van de post-HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg ben jij de rechterhand van de huisarts.
Meestal kom je in dienst van een huisartsenpraktijk. Daarvan zijn er meer dan 5000 in Nederland. En het goede nieuws is… er is genoeg werk!
Verder studeren
Daarna nog verder studeren? Dat kan ook. Er zijn volop mogelijkheden.
Tijdens de post-HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) leer je hoe je de zorg organiseert en uitvoert voor patiënten met een chronische aandoening.
Je komt te weten hoe je zelfstandig kwaliteitszorg verleent aan cliënten met chronische aandoeningen. Dit zijn met name aandoeningen als:
De Nederlandse bevolking vergrijst. Als POH heb je daarom vaak te maken met de oudere patiënt. Je leert tijdens de opleiding veel over hoe je aan deze groeiende groep zorg kunt verlenen.
Verder verdiep je je in preventie, voorlichting en communicatie. Zo leer je hoe je een eigen spreekuur opzet en voert.
Naast medisch-inhoudelijke en verpleegkundige taken is er aandacht voor huisbezoeken en het geven van voorlichting en instructies. Ook het verbeteren van de praktijkvoering behoort tot de lesstof. Je leert bijvoorbeeld hoe je veranderingsprojecten opstart, uitvoert en evalueert.
Theorie en praktijk
Bij sommige onderwijsinstellingen loop je stage onder begeleiding van een mentor. Werk je al als verpleegkundige? Kies dan voor een deeltijdvariant waarbij je niet verplicht stageloopt, maar het geleerde op je eigen werkplek in de praktijk brengt.
Afstuderen
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het post bachelordiploma Praktijkondersteuner Huisartsenzorg.
De post HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) volg je in deeltijd. De duur van de opleiding is 1 tot 1,5 jaar.
Studiebelasting
De studiebelasting is 1 tot 2 dagen per week, waarbij je (gemiddeld) 1 dag per 2 weken aanwezig bent bij de opleiding. De overige dagen in de week werk je of loop je stage.
De precieze duur, het aantal contactdagen en de studiebelasting verschillen per onderwijsinstelling.
Lees meer over
Je hebt toegang tot de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen:
- HBO Verpleegkunde (Met dit diploma word je toegelaten tot een verkort traject).
- MBO Verpleegkundige niveau 4, met 1 à 2 jaar werkervaring.
- MBO Doktersassistent niveau 4, met 1 à 2 jaar werkervaring.
Aanvullend: toelatingsassessment
Bij sommige opleidingen geldt een intake/assessment voor je wordt toegelaten.
Al werkervaring?
Heb je niet de vereiste diploma's maar bijvoorbeeld wel relevante werkervaring? Dan kun je al ontwikkelde competenties laten vastleggen in een ervaringscertificaat. Dit doe je via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties).
Werk of stage
Je volgt de post HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) in deeltijd, waarbij je tegelijkertijd werkt en leert. Om met de opleiding te kunnen starten, heb je bij sommige onderwijsinstellingen een werk- of stageovereenkomst nodig van minimaal 8 uur per week. Dat is een overeenkomst tussen onderwijsinstelling, praktijkinstelling en student.
Let op! Toelatingseisen kunnen per onderwijsinstelling verschillen. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de onderwijsinstelling van jouw keuze. Zie: waar aanmelden.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
NIVEAU
Post Hbo
OPLEIDINGSVORM
Deeltijd
VOOROPLEIDING
Verpleegkunde HBO
INSCHRIJFDATUM
Verschilt per opleidingsinstituut
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 23