Psychologie - Carrièremogelijkheden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Psychologie

Tijdens de universitaire opleiding Psychologie bestudeer je het menselijk gedrag, de hersenen en de factoren die daarop van invloed zijn. Deze opleiding zorgt voor een stevige wetenschappelijke fundering om een breed scala aan vraagstukken te kunnen beantwoorden over bijvoorbeeld het gedrag van mensen, omgevingsfactoren, psychische problemen en stress.

Delen
Psychologie
Choose
Your
Future
Wat word je?
Vervolgopleidingen

Wat word je?

Met de bachelor Psychologie ben je nog geen psycholoog. Wel beschik je over een brede kennis over hoe mensen denken, zich voelen en zich gedragen. Je kunt mensen begeleiden, trainen, coachen en adviseren in bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), bij een instelling voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen, bij schooladviesbureaus of in een ziekenhuis.

 

De meeste studenten kiezen echter voor een aansluitende master van 1 of 2 jaar. Na afloop ben je masterpsycholoog. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in de GGZ, als onderzoeker of als praktijkondersteuner huisarts (POH GGZ). Psychologen die de richting arbeids-en organisatiepsychologie of economische psychologie hebben gestudeerd, kunnen ook in het bedrijfsleven werken.

 

Na je master is de volgende stap je te specialiseren tot gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog). Deze opleiding duurt nog eens twee jaar en leidt tot de BIG-registratie. Hiermee mag je zelfstandig diagnoses stellen. Met de BIG-registratie kun je je in 4 jaar specialiseren tot klinisch psycholoog (BIG-geregistreerd) of klinisch neuropsycholoog (BIG-geregistreerd).

 

Ontdek de zorg
Wil je weten hoe mensen die werken in zorg en welzijn dat ervaren? Lees ervaringsverhalen op www.ontdekdezorg.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Weet je nog niet welke baan echt bij je past? Neem een kijkje bij het beroep dat bij deze opleiding hoort. Of vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Vervolgopleidingen

Na deze 3-jarige bacheloropleiding kun je een masteropleiding volgen. Deze kan 1 of 2 jaar duren. Denk aan:

 

 

Je kunt je tijdens je master ook specialiseren in de:

 

 • Klinische neuropsychologie
 • Gezondheidspsychologie
 • Sociale psychologie
 • Arbeids- en organisatiepsychologie
 • Arbeids- en gezondheidspsychologie
 • Economische psychologie
 • Psychonomie
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Neuropsychologie
 • Onderwijspsychologie
 • Biologische psychologie
 • Cultuur- en godsdienstpsychologie
 • Cognitieve psychologie

 

Na je masteropleiding ben je MSc in de Psychologie (Master of Science).

 

GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog worden?
Na het behalen van je masterdiploma, kun je je inschrijven voor de post-master gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog = basispsycholoog). Deze duurt 2 jaar ( 24 maanden). Voor deze opleiding geldt een zware selectie en de wachttijd is zo'n 5 jaar. De post-master leidt tot een BIG-registratie als gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog), waarmee je zelfstandig diagnoses mag stellen.

 

Pas als je de BIG-registratie hebt, kun je je in 4 jaar specialiseren tot klinisch psycholoog (BIG-geregistreerd) of klinisch neuropsycholoog (BIG-geregistreerd).

 

Geneeskunde of Fysiotherapiewetenschap?
Heb je het masterdiploma Psychologie én een vwo-diploma met natuur- en scheikunde? Dan is het mogelijk een verkorte opleiding Geneeskunde te volgen aan de universiteit van Groningen. De opleiding duurt 4 in plaats van 6 jaar. Het is een pittige opleiding met een zware toelatingsprocedure.


Je kunt ook doorstromen naar de master Fysiotherapiewetenschap. Hierbij specialiseer je je in het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de fysiotherapeutische zorg.

Specificaties:

NIVEAU

Universiteit Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, Deeltijd

, Voltijd

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 3