Master Fysiotherapiewetenschap - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Master Fysiotherapiewetenschap

De gezondheidszorg blijft zich ontwikkelen. Dat geldt ook voor de fysiotherapeutische zorg. De WO-master Fysiotherapiewetenschap leert je zorgprogramma’s en -innovaties te ontwikkelen. Ook verdiep je je in de voorwaarden voor de uitvoering ervan. Als fysiotherapiewetenschapper kun je in verschillende functies aan de slag.

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De gezondheidszorg blijft zich ontwikkelen. Dat geldt ook voor de fysiotherapeutische zorg. De WO-master Fysiotherapiewetenschap leert je zorgprogramma’s en -innovaties te ontwikkelen. Ook verdiep je je in de voorwaarden voor de uitvoering ervan. Als fysiotherapiewetenschapper kun je in verschillende functies aan de slag.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de master Fysiotherapiewetenschap leer je hoe je een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de fysiotherapeutische zorg.

 

Fysiotherapeutische zorg
Deze draait om het bewegend functioneren van de mens. Patiënten met houdings- en bewegingsklachten worden onderzocht en behandeld door een fysiotherapeut. Denk aan mensen met sportblessures, rugklachten en kunstheupen. De Fysiotherapie concentreert zich op spieren, banden, gewrichten en zenuwen. De drie verschillende behandelmethoden zijn: bewegingstherapie, massage en fysische therapie. Als beginnend fysiotherapiewetenschapper onderzoek je deze behandelmethoden. In hoeverre voldoen ze? Waar is verbetering mogelijk? Theorie
Je leert wetenschappelijke kennis te ontwikkelen, verspreiden en toe te passen in de fysiotherapeutische zorg. Je doel is de kwaliteit van deze zorg te behouden en verbeteren. Hiertoe verdiep je je in de ontwikkeling van zorgprogramma’s en -innovaties. Je richt je op de huidige, maar ook op nieuwe behandelmethoden. Daarnaast leer je hoe je voorwaarden opstelt om de innovaties goed uit te voeren.Praktijk
Tijdens de master leer je zelfstandig en in groepen te werken aan onderzoeks- en innovatieprojecten. Onder begeleiding van fysiotherapiewetenschappers van het UMC Utrecht maak je kennis met de precieze academische werkwijze. Je leert kennis te verzamelen, kritisch te analyseren en creatief en innoverend om te gaan met kennis. Afstuderen
In het afstudeerjaar voer je een onderzoeksproject uit tijdens een wetenschappelijke stage. Je stelt een onderzoeksvoorstel op en schrijft een artikel over je onderzoek.

Duur en leerwijze

De universiteit van Utrecht biedt het 2-jarige masterprogramma Fysiotheapiewetenschap van de masteropleiding Klinische Gezondheidswetenschappen aan.

Je kunt deze opleiding alleen in deeltijd volgen. Je hebt elke week 1 lesdag. De studiebelasting is 20 uur per week, inclusief de lesdag.v

Toelatingseisen

Diploma
Om tot de master Fysiotherapiewetenschap te worden toegelaten, moet je een universitair bachelordiploma hebben op het gebied van mens en gedrag of mens, dier en gezondheid. Ook moet je aantonen dat je interesse hebt voor en kennis hebt van de gezondheidszorg en fysiotherapie.


Pre-master
Als je de opleiding Fysiotherapie HBO hebt afgerond of een gelijkwaardig diploma hebt, dien je vooraf een pre-masterprogramma van 1 jaar (in deeltijd) te volgen. Je wordt bijgespijkerd op het gebied van onderzoeksmethodologie, statistiek, ethiek en academische vaardigheden als wetenschappelijk schrijven en literatuur zoeken in elektronische databases zoals Pubmed en Cochrane.

 

Het pre-masterprogramma kun je ook volgen binnen je HBO minor. Door je minorruimte optimaal te benutten, kun je sneller doorstromen naar het universitaire masterprogramma Fysiotherapiewetenschap. 

 

Overleg met je studieloopbaanbegeleider, profilerings- of minor-coördinator of het voor jou mogelijk is om het pre-masterprogramma te volgen in combinatie met je HBO-opleiding Fysiotherapie.

 

Met de volgende opleidingen kun je deze master gaan volgen:

 

Vakkenpakket
Je hebt wiskunde A, B of C op VWO-niveau in je vakkenpakket nodig. Verder moet je de Engelse taal goed beheersen. Je leest en schrijft namelijk Engelse teksten en artikelen tijdens de master. Ook zijn sommige onderdelen van toetsen in het Engels. Je voldoet aan deze eis als je een HBO- of universitair diploma op zak hebt of als je Engels als examenvak hebt afgerond op het voortgezet onderwijs.

Specificaties:

NIVEAU

Universiteit master

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

VOOROPLEIDING

Ergotherapie

Farmacie

Fysiotherapie

Geneeskunde

Pedagogische Wetenschappen

Psychologie

Biomedische Wetenschappen

DUUR

2 jaar

INSCHRIJFDATUM

1 juni 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25