Opleiding
Als wijkverpleegkundige speel je een belangrijke rol in de ondersteuning van de groeiende groep ouderen en langdurig zieken. Tijdens de post hbo-opleiding Wijkverpleegkundige leer je vast te stellen welke zorg een cliënt nodig heeft (indiceren). Daarbij leer je hoe je complexe zorgvragen aanpakt. Je werkt aan je communicatieve vaardigheden, want als wijkverpleegkundige ben je de schakel tussen de cliënt, de mantelzorgers en andere zorgprofessionals.
Daarnaast is er in de opleiding aandacht voor de preventieve taak in de wijk. Hoe kun je als wijkverpleegkundige (dreigende) gezondheidsproblemen bij de wijkbewoners vaststellen? En hoe bepaal je welke acties daarop moeten worden ondernomen?
Werk je al als verpleegkundige in de zorg en sta je stevig in je schoenen? Ga dan aan de slag met deze post HBO-opleiding tot wijkverpleegkundige!
Wat leer je?
Tijdens de post hbo-opleiding Wijkverpleegkundige leer je hoe je zorg verleent bij de mensen thuis. Je leert hoe je samen met de cliënt tot het vaststellen (indiceren) van de juiste zorg komt. Dit kunnen verpleegtechnische handelingen zijn (bijvoorbeeld het aanleggen van een infuus), maar de zorg kan ook te maken hebben met psychosociale problemen. Je leert hoe je complexe diagnoses stelt.
Daarnaast leer je hoe je samen met andere hulpverleners (in de wijk) en met mantelzorgers moet communiceren om de juiste zorg te kunnen verlenen. Je leert hoe je eventuele problemen moet signaleren, maar ook hoe je nieuwe ontwikkelingen in de praktijk doorvoert.
Ook is er in de opleiding aandacht voor de preventieve taak in de wijk. Hoe kun je als wijkverpleegkundige (dreigende) gezondheidsproblemen bij de wijkbewoners vaststellen? En hoe bepaal je welke acties daarop moeten worden ondernomen?
Kortom: tijdens de opleiding word je voorbereid op een functie als zelfstandige en ondernemende professional in de wijk!
Door de sluiting van verzorgingshuizen blijven mensen steeds langer thuis wonen. Op dit moment wonen zes van de zeven ouderen nog in hun eigen huis. Dit betekent dat de zorg thuis, en daarmee het werk van de wijkverpleegkundige, steeds complexer wordt.
Theorie en praktijk
Bij sommige onderwijsinstellingen loop je stage in de praktijk, onder begeleiding van een mentor. Werk je al als verpleegkundige? Kies dan voor een deeltijdvariant waarbij je niet verplicht stage hoeft te lopen, maar het voldoende is dat je het geleerde op je eigen werkplek in de praktijk brengt.
De post HBO-opleiding Wijkverpleegkundige volg je in deeltijd. De duur van de opleiding Wijkverpleegkundige is 1 tot 1,5 jaar.
Studiebelasting
De studiebelasting is 1 tot 2 dagen per week, waarbij je (gemiddeld) 1 dag per 2 weken in de schoolbanken zit. De overige dagen in de week werk je of loop je stage.
De precieze duur, het aantal contactdagen en de studiebelasting verschillen per onderwijsinstelling.
Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen:
- HBO Verpleegkunde
- MBO Verpleegkunde met een erkend bewijs van HBO werk- en denkniveau
Al werkervaring?
Heb je niet de vereiste diploma's maar bijvoorbeeld wel relevante werkervaring? Dan kun je al ontwikkelde competenties laten vastleggen in een ervaringscertificaat. Dit doe je via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties).
Werk of stage
Je volgt de post HBO-opleiding Wijkverpleegkundige in deeltijd, waarbij je tegelijkertijd werkt en leert. Om met de opleiding te kunnen starten, heb je bij sommige onderwijsinstellingen een werk- of stageovereenkomst nodig van minimaal 8 uur per week. Dat is een overeenkomst tussen onderwijsinstelling, praktijkinstelling en student.
Let op! Toelatingseisen kunnen per onderwijsinstelling verschillen. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de onderwijsinstelling van jouw keuze. Zie: waar aanmelden.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
NIVEAU
Post Hbo
OPLEIDINGSVORM
Digitaal (Afstand/Schriftelijk)
, Deeltijd
VOOROPLEIDING
Verpleegkunde HBO
MBO Verpleegkundige
INSCHRIJFDATUM
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 23