Apothekersassistent - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Apothekersassistent

Als apothekersassistent help je mensen door ze geneesmiddelen mee te geven, maar vooral door ze voorlichting te geven over het correct gebruik daarvan. Voor alle werkzaamheden werk je nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker, apotheekhulpen en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen. Samen zorg je ervoor dat de cliënt zo goed en vakkundig mogelijk geholpen wordt!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris apothekersassistent

Welke opleiding?

Om dit beroep te kunnen uitoefenen heb je de volgende opleiding nodig:

 

Je loopbaan

Als apothekersassistent werk je meestal in loondienst, onder de verantwoordelijkheid van een apotheker of een huisarts. Je hebt als apothekersassistent verschillende doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar de functie coördinerend apothekersassistent of teamleider. Gedurende je loopbaan kun je ook in de farmaceutische industrie of in een groothandel gaan werken.

 

Mogelijkheden tot verder studeren zijn er ook: je kunt je in de avonduren bijscholen, waardoor je je meer kunt toeleggen op patiëntenzorg, ziektebeelden en voorlichting & communicatie. Bij de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) kun je uit meer dan 50 verschillende cursussen of trainingen kiezen.

 

Er zijn ook HBO-opleidingen die je kunt gaan volgen. Farmakunde wordt aan de Hogeschool Utrecht gegeven. Ontdek ook de HBO-opleiding Farmaceutisch Consulent of de post HBO-opleiding Management in de Zorg.

 

Je kunt ook overstappen naar een andere assistentenfunctie, zoals tandartsassistent of doktersassistent. Daarvoor heb je wel extra scholing nodig.

 

Zie ook:
Extra info

 

Is er werk?
De vraag naar apothekersassistenten is groter dan het aanbod (SBB, 2019).

 

Benieuwd naar de kans op een baan, stage, leerbaan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op www.s-bb.nl/kans.

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt meestal in een apotheek. Dat kan een openbare apotheek zijn (de apotheek op de hoek), maar ook een apotheek van een ziekenhuis, gezondheidscentrum, huisarts of een andere zorginstelling. Je kunt ook kiezen voor een bereidingsapotheek, waar je voornamelijk bezig bent met het bereiden van geneesmiddelen.

 

Andere mogelijke werkplekken zijn een geneesmiddelenfabriek of een groothandel voor geneesmiddelen.

 

Mogelijke instellingen

  • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
  • Thuiszorg
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Bekijk de vacaturesites specifiek voor de apothekersbranche bij Extra info.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris apothekersassistent

Als beginnend apothekersassistent in een openbare apotheek verdien je een bruto startsalaris van € 1.785,- tot € 1.925,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan je rekenen op een salaris van €2.790,- en €2.800,-. 


Als apothekersassistent met een variant kan je salaris oplopen tot ongeveer € 3.015,-. Apothekersassistent met variant houdt in dat je je na het behalen van je diploma voortdurend blijft bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.


Boven op je salaris ontvang je bovendien een vergoeding voor nachtdienst of overwerk. Deze kan oplopen tot 25, 50 of 75 % van je normale uurloon als je regelmatig extra diensten draait.


Volg je de opleiding Apothekersassistent via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, tegelijkertijd werken en leren), dan ontvang je een leerlingsalaris van je werkgever. In de voorbereidende leerperiode waarin je naar school gaat, heet dat een zakgeldvergoeding. Deze kan gelijk zijn aan het wettelijk minimumloon.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Ook tijdens de maanden dat je in de apotheek werkt, ontvang je een leerlingsalaris, dat eventueel wordt aangevuld tot het minimumloon. Voor het leerlingsalaris voor 36 uur per week (inclusief lessen op school) is een minimum vastgesteld. Bruto bedraagt het salaris:


1e jaar: € 1.007,-
2e jaar: € 1.187,-
3e jaar: € 1.392,-
4e jaar: € 1.539,-


Loop je stage in een openbare apotheek, dan ontvang je een stagevergoeding. Deze vergoeding is een dagvergoeding van:


€ 12,5,- bruto per dag in het 1e jaar
€ 15- bruto per dag in het 2e jaar
€ 20,- bruto per dag in het 3e jaar

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

 

Het zijn salarisindicaties voor het werk in een openbare apotheek. Bij ziekenhuizen, gezondheidscentra en apotheekhoudend huisartsen gelden andere salarissen. Informeer hiernaar bij onder andere de vakorganisaties of de ChoozGuides.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1785 - €3015 per maand