Sociaal-cultureel werker (sociaal werker) - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal-cultureel werker (sociaal werker)

Een buurt met veel jonge kinderen, maar zonder speeltuin... Een woonwijk waar het onveilig is op straat... Als sociaal-cultureel werker (sociaal werker) zet je je samen met belanghebbenden, vrijwilligers en achterstandsgroepen in om dit soort zaken te verbeteren. Maar ook een wijkcentrum runnen hoort erbij, waar activiteiten zoals popmuziek, wijktheater, kinderclubs of kaartmiddagen georganiseerd worden.

Delen
ggd
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris sociaal-cultureel werker

Welke opleiding?

Sociaal-cultureel werker (sociaal werker) is een functie op zowel MBO- als HBO-niveau. De volgende  opleidingen sluiten goed aan:

 

Je loopbaan

Als je sociaal-cultureel werker (sociaal werker) wordt met een MBO-opleiding, kun je verder studeren door een HBO-opleiding te gaan doen, zoals de HBO Bachelor Social Work.

 

Een andere doorgroeimogelijkheid is dat je overstapt naar een functie als stafmedewerker of leidinggevende. Je moet hiervoor wel eerst enkele jaren ervaring opdoen.

 

Daarnaast kun je prima overstappen naar andere beroepen binnen het sociaal-cultureel werk. Denk bijvoorbeeld aan:

 

Beroepen voor later

 

Verder studeren?
Vooral de HBO master Social Work is een interessante vervolgopleiding na een HBO bachelor.

 

Is er werk? 
De komende jaren is er voor sociaal-cultureel werkers een matige kans op werk (SBB,2019). Er is een overschot aan mensen met dit beroep. Wel stijgt het aantal banen in de welzijnssector weer ten opzichte van voorgaande jaren (AZWinfo).

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als sociaal-cultureel werker (sociaal werker) werk je in een wijkcentrum of een cultureel, opvang- of jongerencentrum. Of je werkt vanuit een huis in de wijk en soms vanuit een ander soort instelling, zoals een school, bibliotheek of gemeentehuis.

 

Sociaal-cultureel werkers (sociaal werkers) zijn over het algemeen in dienst van een brede welzijnsorganisatie. Zo'n organisatie biedt naast sociaal-cultureel werk in buurt- en wijkcentra bijvoorbeeld ook maatschappelijk werk, peuterspeelzaalwerk, kinderwerk, samenlevingsopbouw, ouderenwerk en andere vormen van welzijnswerk.

 

Je werkt overdag, maar ook wel ‘s avonds of in het weekend. Dat hangt af van de activiteiten die je organiseert. Werken in deeltijd is goed mogelijk.

 

Mogelijke instellingen

  • Buurtcentrum
  • Jongerencentrum
  • Opvangcentrum (Sociaal werk)
  • Wijkteam

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris sociaal-cultureel werker

Wat verdient een sociaal-cultureel werker? Het beroep sociaal-cultureel werker bestaat op niveau 1, 2, 3 en 4. Als beginnend sociaal-cultureel werker (sociaal werker) ontvang je een bruto-maandsalaris van ruim € 1.850,-. Dit is exclusief een individueel keuzebudget (IKB) met daarin 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en daarnaast een loopbaanbudget van 1,5 procent van je salaris. Het bruto-salaris kan oplopen tot ongeveer € 2.500,-. Bij sociaal-cultureel werker 4 kan dit oplopen tot € 5.260,--

 

Bij vaste onregelmatige diensten (in de avonduren en de weekenden) gelden aparte vergoedingen.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

1920 - €5470 per maand