Verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige

Tijdens de begeleiding en zorg die jij biedt, richt je je op het gedrag van je patiënten en probeer je ervoor te zorgen dat een patiënt weer zelfstandig kan functioneren.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige

Welke opleiding?

Om verpleegkundige te worden, zijn er twee opleidingsmogelijkheden. Bij beide opleidingen word je breed opgeleid, zodat je niet alleen met psychiatrische patiënten leert werken, maar ook met andere zorgvragers. Je kunt dus zowel in de geestelijke gezondheidszorg als in een ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis, thuiszorginstelling of instelling voor verstandelijk gehandicaptenzorg aan de slag.


De twee opleidingsmogelijkheden zijn: 
 

Je loopbaan

Je kunt overal aan de slag!
Je kunt met de opleiding MBO- of HBO-Verpleegkunde in heel veel functies en sectoren aan de slag (dus niet alleen in instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg). Bijvoorbeeld in de thuiszorg als (wijk)verpleegkundige, als groeps-woonbegeleider in de gehandicaptenzorg of als verpleegkundige in een ziekenhuis. Bijna alle verpleegkundigen werken in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Er is ook een aantal vrijgevestigde (zelfstandige) verpleegkundigen.

 

Door de keuze voor een werkplek of voor de mensen met wie je werkt, kun je je loopbaan zelf sturen en er afwisseling in aanbrengen.


Specialiseer je in de richting van je keuze!
Met interne cursussen of aanvullende opleidingen kun je je verder specialiseren of een andere richting inslaan. Denk bijvoorbeeld aan de post HBO-opleiding SPV om sociaal-psychiatrisch verpleegkundige te worden of aan cursussen waarbij je je verdiept in de problematiek van een bepaalde patiëntencategorie zoals verslaafden, kinderen of ouderen.

 

Wanneer je je verder wilt ontwikkelen in de GGZ is de registratie tot erkend cognitief gedragstherapeutisch werker een waardevolle bijdrage aan je professionele bagage. Lees meer over de specialistische opleiding tot cgw’er op de site van de VGCt. Zie hiervoor de pagina Extra info.


Verbreed je taken: lesgeven of leiding geven...
Met aanvullende scholing op het gebied van management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Je kunt bijvoorbeeld leraar, praktijkbegeleider of -coördinator, hoofdverpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau worden. Je besteedt dan minder tijd aan uitvoerende taken en bent meer aan het regelen en coördineren.


Beroepen voor later


Is er werk?
De laatste jaren doen steeds meer mensen een beroep op de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien is de instroom van nieuwe (gediplomeerde) medewerkers relatief laag. Er is dus volop vraag naar personeel! (UWV)

 

Steeds meer ouderen hebben hulp nodig. Mensen bereiken een hogere leeftijd dan vroeger en problemen als dementie komen vaker voor. In verpleeghuizen is daarom veel werk.

 

Bovendien wordt de maatschappij voortdurend ingewikkelder, nemen sociale structuren zoals intensief contact met buren of familie af en worden de verwachtingen die men aan zichzelf stelt hoger. Door deze ontwikkelingen kun je stellen dat er een grote en toenemende behoefte is aan psychiatrisch verpleegkundigen. Verpleegkundigen worden daarnaast steeds zelfstandiger en professioneler en nemen meer taken over van artsen.

 

Al deze ontwikkelingen zijn gunstig voor jouw kansen op een boeiende baan!


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als verpleegkundige kun je in diverse sectoren van de gezondheidszorg aan de slag. Als je kiest voor een functie in de geestelijke gezondheidszorg, zijn er verschillende mogelijkheden. 

 

Er zijn instellingen waar mensen gedurende langere tijd opgenomen zijn of wonen. Denk aan een verpleeghuis, beschermde woonvorm of aan minder veel voorkomende werkplekken als een Forensisch Psychiatrisch Centrum (verplichte opname) of verslavingskliniek. Daarnaast zijn er instellingen waar mensen een aantal dagen per week gedurende een gedeelte van de dag verblijven, zoals een instelling voor deeltijdbehandeling. Bij een RIAGG of CAD komen mensen voor een behandeling, maar blijven zij daarnaast in hun eigen sociale omgeving functioneren. Ook kun je gaan werken in de psychiatrische thuiszorg, waarbij patiënten thuis worden begeleid.


Mogelijke instellingen
 

  • Algemeen psychiatrisch ziekenhuis (APZ) (Geestelijke gezondheidszorg)
  • Algemeen ziekenhuis (PAAZ) (Ziekenhuizen)
  • Medisch kindertehuis of kleuterdagverblijf (Jeugdzorg)
  • Psychogeriatrisch verpleeghuis (Ouderenzorg)

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige

Als beginnend psychiatrisch verpleegkundige kun je rekenen op een bruto salaris van €2.250,- en €3.665,-. Dit kan oplopen tot een maximaal salaris van €3.470,- en €3.490,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!Loop je stage? Dan ontvang je een stagevergoeding van minimaal € 505,- per maand en maximaal € 1.463- bruto per maand.Ook als je de opleiding via de BBL- of duale variant volgt (afwisselend werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze is afgeleid van het netto-minimum(jeugd)loon.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Ook tijdens de maanden dat je in de instelling werkt, ontvang je een leerlingsalaris, dat eventueel wordt aangevuld tot het minimumloon. Het leerlingmaandsalaris voor 36 uur per week (inclusief lessen op school) is minimaal vastgesteld op:

 

1e jaar: € 1.200,-
2e jaar: € 1.416,-
3e jaar: € 1.830,-
4e jaar: € 1.830,-

 

HBO’ers die de duale variant volgen, kunnen bovendien gedurende de gehele studie studiefinanciering naast hun salaris ontvangen. Heb je al een diploma Verzorgende (of een vergelijkbaar diploma) voordat je aan de opleiding tot verpleegkundige begint? Dan ontvang je een leerlingsalaris dat hoger is dan de bovengenoemde bedragen.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2250 - €3665