Verpleegkundige gehandicaptenzorg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundige gehandicaptenzorg

Als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg bied jij zorg en ondersteuning die aansluit bij iemands mogelijkheden. Zo bekijk je bijvoorbeeld welke werkzaamheden een cliënt kan uitvoeren, of medicijnen goed werken en welke lichaamshouding iemand het beste kan aannemen. In al deze situaties geef jij precies de zorg die diegene nodig heeft.  

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris verpleegkundige gehandicaptenzorg

Welke opleiding?

Om verpleegkundige te worden, zijn er twee opleidingsmogelijkheden. Bij beide opleidingen word je breed opgeleid, zodat je niet alleen in een instelling voor verstandelijk gehandicaptenzorg, maar ook in bijvoorbeeld een verpleeghuis, verzorgingshuis, thuiszorginstelling, ziekenhuis of in de geestelijke gezondheidszorg terecht kunt.
 

Je loopbaan

Je kunt overal aan de slag!
Je kunt met de opleiding MBO- of HBO-Verpleegkunde in zeer veel functies en sectoren aan de slag (dus niet alleen in een instelling voor gehandicaptenzorg). Bijvoorbeeld in de thuiszorg als (wijk)verpleegkundige, als psychiatrisch verpleegkundige of als verpleegkundige in een verpleeg- of verzorgingshuis. Bijna alle verpleegkundigen werken in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Er is ook een aantal vrijgevestigde (zelfstandige) verpleegkundigen.

 

Naast je gewone werkzaamheden kun je ergocoach worden. Dit houdt in dat je extra aandacht besteedt aan de vermindering van lichamelijke belasting van zorgmedewerkers. Je wijst bijvoorbeeld collega's op verkeerde tiltechnieken. 

 

Door de keuze voor een werkplek of voor de mensen met wie je werkt, kun je je loopbaan zelf sturen en er afwisseling in aanbrengen.


Verbreed je taken: lesgeven of leiding geven...
Met aanvullende scholing op het gebied van management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Je kunt bijvoorbeeld leraar, praktijkbegeleider of -coördinator, hoofdverpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau worden. Je besteedt dan minder tijd aan uitvoerende taken en bent meer aan het regelen en coördineren.


Specialiseer je in de richting van je keuze!
Met interne cursussen of aanvullende opleidingen kun je je verder specialiseren in de gehandicaptenzorg. Denk bijvoorbeeld aan diverse cursussen met thema’s als belevingsgerichte zorg of aan de tweejarige deeltijd HBO-opleiding Verstandelijk Gehandicaptenzorg te Utrecht.Beroepen voor later


Is er werk? 
Er zijn op dit moment circa 120.000 mensen met verstandelijke beperkingen in Nederland. Dat aantal zal de komende jaren naar verwachting iets toenemen. Door de ontwikkelingen in de medische wereld worden mensen met verstandelijke beperkingen (net als mensen zonder verstandelijke beperkingen) ouder dan voorheen. Ook kinderen die veel te vroeg of beschadigd geboren worden, hebben meer overlevingskansen maar kunnen hieraan wel verstandelijke beperkingen overhouden.

 

De VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) verwacht de komende jaren een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt. Vooral in de gehandicaptenzorg zal er op lange termijn veel vraag zijn naar gediplomeerde medewerkers. Voor jou is dit dus een goed moment om te beginnen aan een opleiding, of te starten met een veelzijdige baan in de gehandicaptenzorg.
(VGN, 2017)


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Waar werk je?

Als verpleegkundige kun je in diverse sectoren van de gezondheidszorg aan de slag. Als je kiest voor een functie in de verstandelijk gehandicaptenzorg, zijn er verschillende mogelijkheden. 

 

In de dagverblijven voor kinderen komen kinderen die niet op een reguliere peuterspeelzaal terecht kunnen. Ook voor volwassenen met matige of ernstig verstandelijke en/of meervoudige beperkingen en die niet kunnen werken, zijn er dagverblijven. 

 

Naast de dagverblijven kun je gaan werken in een voorziening waar mensen met verstandelijke beperkingen wonen. Hier wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen vier soorten voorzieningen: een inrichting, sociowoning, gezinsvervangend tehuis of voorziening voor begeleid zelfstandig wonen.


Soorten instellingen voor verstandelijk gehandicapten:

 • kinderdagcentrum (KDC)
 • dagverblijven voor volwassenen (DVO)
 • instellingen voor 24-uurszorg
 • sociowoningen/buitenhuizen/dependances/woonvormen in de wijk
 • gezinsvervangende tehuizen (GVT)
 • begeleid zelfstandig wonen (BZW) 


Mogelijke instellingen

 • Gehandicaptenzorg

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier


 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris verpleegkundige gehandicaptenzorg

Als beginnend verpleegkundige gehandicaptenzorg kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n €2.399,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €4.371,-. 

 

En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

 

Ook als je de opleiding volgt via de BBL-variant (werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze bedraagt ongeveer € 400,- bruto per maand. Het is ook mogelijk dat je het minimumloon ontvangt.


hbo'ers die de duale variant volgen, ontvangen bovendien gedurende de gehele studie studiefinanciering naast hun salaris.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2024.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2399 - 4371