Verpleegkundige in verpleeghuis - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundige in verpleeghuis

In het verpleeghuis verblijven (veelal oudere) mensen die thuis niet kunnen worden verzorgd. Het kan ook gaan om mensen die zijn ontslagen uit een ziekenhuis, maar niet thuis kunnen revalideren.Als verpleegkundige in een verpleeghuis (VVT’er) verricht je verpleegkundige werkzaamheden.

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris verpleegkundige in verpleeghuis

Welke opleiding?

Je kunt verpleegkundige in een verpleeghuis worden nadat je de opleiding Verpleegkunde MBO of  Verpleegkunde HBO hebt afgerond. Om verpleegkundige gerontologie geriatrie te worden, heb je het diploma Verpleegkunde HBO nodig.
 

Je loopbaan

Meerdere opties
Je kunt met de opleiding MBO- of HBO-Verpleegkunde in verschillende functies en sectoren aan de slag. Naast werken in een verpleeghuis kun je aan de slag in de thuiszorg als (wijk)verpleegkundige, als woonbegeleider of als psychiatrisch verpleegkundige. Je kunt ook in een ziekenhuis gaan werken.

 

Bijna alle verpleegkundigen werken in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Er is ook een aantal vrijgevestigde (zelfstandige) verpleegkundigen.

 

Door de keuze voor een werkplek of voor de mensen met wie je werkt, kun je je loopbaan zelf sturen en er afwisseling in aanbrengen.

 

Verbreed je taken: lesgeven of leidinggeven...
Ook met aanvullende scholing op het gebied van management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Je kunt bijvoorbeeld leraar, praktijkbegeleider of -coördinator, hoofdverpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau worden. Je besteedt dan minder tijd aan uitvoerende taken en bent meer aan het regelen en coördineren.

 

Specialiseer je in de richting van je keuze!
Met interne of aanvullende opleidingen kun je je verdiepen in richtingen als verpleegkundig specialist, specialist ouderenzorg of specialist chronisch zieken.

 

Als verpleegkundige heb je veel mogelijkheden om een carrière voor jezelf uit te stippelen.


Beroepen voor later


Is er werk?
Door ontwikkelingen in de zorg wonen in verpleeghuizen alleen nog de meest kwetsbare mensen. Zij hebben door dementie of lichamelijk zware beperkingen veel aandacht en zorg nodig. Vooral voor HBO-verpleegkundigen is er volop werk in de verpleeghuiszorg. Op dit moment is er een tekort aan deze verpleegkundigen in verpleeghuizen. De verwachting is dat deze krapte de komende jaren nog gaat toenemen. De baankansen zijn zeker goed! (UWV, 2019)


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Waar werk je?

Naast het werken in een verpleeghuis of woonzorgcentrum zijn er meer plaatsen om met ouderen te werken. Denk aan een revalidatiecentrum, via de thuiszorg en als VGG’er op een geriatrische afdeling van een ziekenhuis.

 

Er zijn ook verschillende typen verpleeghuizen waar je aan de slag kunt.

 

In de psychogeriatrische verpleeghuizen worden ouderen verpleegd die aan een psychische stoornis zoals dementie lijden.

 

In een somatisch verpleeghuis verleen je zorg aan ouderen die lichamelijke klachten hebben. Er zijn veel verpleeghuizen die beide vormen van zorgverlening combineren. Ook zijn er verpleeghuizen die deel uitmaken van een groter samenwerkingsverband waarin ook andere zorg (bijvoorbeeld thuiszorg of verzorgingshuiszorg) wordt verleend.

 

Mogelijke instellingen

  • Revalidatiecentrum (Ouderenzorg)
  • Verpleeghuizen
  • Verpleging en verzorging thuis 
  • Woonzorgcentra

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris verpleegkundige in verpleeghuis

Als beginnend verpleegkundige in een verpleeghuis kun je rekenen op een bruto salaris van €1.940,- en €2.335,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €3.155,- en €3.585,-. Dit is exclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. 

 

En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris! De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen.

 

Loop je stage? Dan ontvang je een stagevergoeding van zo'n € 330,- bruto per maand.

 

Ook als je de opleiding via de duale of BBL variant volgt (afwisselend werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze bedraagt € 347,- bruto per maand. Gedurende de maanden dat je in de instelling werkt, is het leerlingmaandsalaris voor 32 uur per week ongeveer als volgt:

 

1e jaar: € 1.334,-
2e jaar: € 1.574,-
3e jaar: € 1.922,-
4e jaar: € 1.922,-


HBO'ers die de duale variant volgen, ontvangen bovendien gedurende de gehele studie studiefinanciering naast hun salaris.

 

Het leerlingmaandsalaris wordt eventueel aangevuld tot het minimumloon.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2007 - €3265