Ambulanceverpleegkundige - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Ambulanceverpleegkundige

Tijdens de opleiding Ambulanceverpleegkundige leer je veel over je toekomstige werk als ambulanceverpleegkundige. Deze theorie pas je direct toe in de praktijk door het doen van rollenspellen én door ook in de praktijk te werken bij een ambulancedienst als leerling.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over deze opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over deze opleiding

Tijdens de opleiding Ambulanceverpleegkundige leer je alles over jouw taken bij spoedeisende hulpverlening en over het beoordelen van slachtoffers bij ongevallen (triage). Tijdens de opleiding Ambulanceverpleegkundige leer je veel over je toekomstige werk als ambulanceverpleegkundige. Deze theorie pas je direct toe in de praktijk door het doen van rollenspellen én door ook in de praktijk te werken bij een ambulancedienst als leerling.

Inhoud Opleiding

Tijdens de opleiding tot ambulanceverpleegkundige ontwikkel je de benodigde vaardigheden en competenties voor in je latere beroep. Je werkt nauw samen met studiegenoten en docenten.

 

Theorie en praktijk
De theorielessen zijn opgedeeld in thema's:


- je taken en verantwoordelijkheden bij spoedeisende hulpverlening
- je eigen veiligheid en gezondheid
- juridische zaken
- triage (beoordelen van slachtoffers bij grote ongevallen)


Daarnaast pas je door middel van rollenspellen de geleerde theorie toe in de praktijk. Iemand is dan bijvoorbeeld het slachtoffer, anderen zijn de ambulancechauffeur en ambulanceverpleegkundige. Meer praktijkervaring doe je op tijdens de praktijkleerperiode als leerling-ambulanceverpleegkundige.

 

Portfolio
Het praktijkgedeelte is ingevuld met practica en opdrachten die je tijdens je werk moet uitvoeren. Je werkervaring én ook je uitgewerkte theorie-opdrachten en presentaties worden verzameld in je portfolio. Deze map is onder meer bedoeld om je competenties te beoordelen en je voortgang in de gaten te houden.

Duur en leerwijze

De opleiding tot ambulanceverpleegkundige duurt 7 maanden en bestaat uit 23 lesdagen. De opleiding start 5 keer per jaar. Je volgt deze opleiding volgens werkend leren.

Toelatingseisen

Solliciteren
Voordat je aan de opleiding kunt beginnen moet je solliciteren naar een baan als ambulanceverpleegkundige. Als je vervolgens bent aangenomen zal de RAV je bij de Academie voor Ambulancezorg inschrijven voor de initiële opleiding tot ambulanceverpleegkundige.

 

Toelatingseisen

  • Je moet een verpleegkundig diploma hebben, zoals  MBO-Verpleegkundige of HBO-Verpleegkunde en een vervolgopleiding hebben gevolgd.  Lees meer over:

 

  • Je staat ingeschreven in het BIG-register.
  • Je bent in het bezit van een rijbewijs B.
  • Je hebt tijdens de duur van de initiële opleiding 36 uur dienstverband bij een RAV.


De toelatingseisen die hier vermeld staan, zijn de eisen van Ambulancezorg Nederland (AZN). Werkgevers kunnen in hun vacatures afwijkende (hogere) eisen stellen.

 

Alleen HBO-V?
Eind 2018 start Ambulancezorg Groningen haar eigen opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Hierbij is het mogelijk om op basis van een diploma HBO-V en minimaal 3 jaar recente werkervaring in de functie van verpleegkundige in te stromen zonder dat een verpleegkundige vervolgopleiding is vereist.

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

, Post Hbo

, Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Anesthesiemedewerker

Intensive Care Verpleegkundige

Spoedeisende Hulp Verpleegkundige

Verpleegkunde HBO

MBO Verpleegkundige

Cardiaccareverpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

2020 M09 7

Laatst bijgewerkt:

2024 M02 16