Opleiding
Tijdens de opleiding Ambulanceverpleegkundige leer je alles over jouw taken bij spoedeisende hulpverlening en over het beoordelen van slachtoffers bij ongevallen (triage). Tijdens de opleiding Ambulanceverpleegkundige leer je veel over je toekomstige werk als ambulanceverpleegkundige. Deze theorie pas je direct toe in de praktijk door het doen van rollenspellen én door ook in de praktijk te werken bij een ambulancedienst als leerling.
Tijdens de opleiding tot ambulanceverpleegkundige ontwikkel je de benodigde vaardigheden en competenties voor in je latere beroep. Je werkt nauw samen met studiegenoten en docenten.
Theorie en praktijk
De theorielessen zijn opgedeeld in thema's:
- je taken en verantwoordelijkheden bij spoedeisende hulpverlening
- je eigen veiligheid en gezondheid
- juridische zaken
- triage (beoordelen van slachtoffers bij grote ongevallen)
Daarnaast pas je door middel van rollenspellen de geleerde theorie toe in de praktijk. Iemand is dan bijvoorbeeld het slachtoffer, anderen zijn de ambulancechauffeur en ambulanceverpleegkundige. Meer praktijkervaring doe je op tijdens de praktijkleerperiode als leerling-ambulanceverpleegkundige.
Portfolio
Het praktijkgedeelte is ingevuld met practica en opdrachten die je tijdens je werk moet uitvoeren. Je werkervaring én ook je uitgewerkte theorie-opdrachten en presentaties worden verzameld in je portfolio. Deze map is onder meer bedoeld om je competenties te beoordelen en je voortgang in de gaten te houden.
De opleiding tot ambulanceverpleegkundige duurt 7 maanden en bestaat uit 23 lesdagen. De opleiding start 5 keer per jaar. Je volgt deze opleiding volgens werkend leren.
Solliciteren
Voordat je aan de opleiding kunt beginnen moet je solliciteren naar een baan als ambulanceverpleegkundige. Als je vervolgens bent aangenomen zal de RAV je bij de Academie voor Ambulancezorg inschrijven voor de initiële opleiding tot ambulanceverpleegkundige.
Toelatingseisen
De toelatingseisen die hier vermeld staan, zijn de eisen van Ambulancezorg Nederland (AZN). Werkgevers kunnen in hun vacatures afwijkende (hogere) eisen stellen.
Alleen hbo-v?
Eind 2018 start Ambulancezorg Groningen haar eigen opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Hierbij is het mogelijk om op basis van een diploma hbo-v en minimaal 3 jaar recente werkervaring in de functie van verpleegkundige in te stromen zonder dat een verpleegkundige vervolgopleiding is vereist.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
NIVEAU
Post Mbo
, Post Hbo
OPLEIDINGSVORM
Werkend leren
VOOROPLEIDING
Anesthesiemedewerker
Intensive Care Verpleegkundige
Spoedeisende Hulp Verpleegkundige
Verpleegkunde HBO
MBO Verpleegkundige
Cardiaccareverpleegkundige
INSCHRIJFDATUM
2020 M09 7
Laatst bijgewerkt:
2024 M08 14