Ergotherapeut - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ergotherapeut

Als ergotherapeut ben je een paramedisch specialist. Je begeleidt en behandelt mensen die door lichamelijke of geestelijke beperkingen niet meer kunnen wonen, werken en leven zoals zij dat graag willen. Jouw handelingen zijn niet gericht op de ziekte, maar op het bedenken van oplossingen voor praktische problemen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris ergotherapeut

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de opleiding:

 

Je loopbaan

Binnen zorginstellingen zijn er genoeg mogelijkheden om je loopbaan als ergotherapeut te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld afdelingshoofd worden. Ook buiten de zorginstellingen kun je je trouwens goed ontplooien, want de ontwikkelingen binnen het vakgebied gaan zeer snel. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als adviseur Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij gemeenten, bij hulpmiddelenleveranciers of bij bedrijven gericht op arbeidsintegratie.Ongeveer 10% van alle ergotherapeuten start een loopbaan in een eigen praktijk.

 

Verder studeren?
Je kunt je verder specialiseren in bepaalde technieken, denk bijvoorbeeld eens aan handrevalidatie.

 

Je kunt er ook voor kiezen om na je HBO-opleiding een WO-master te volgen. De HvA biedt als eerste hogeschool in Nederland een erkende WO-master met de opleiding European Master of Science in Occupational Therapy (master in Ergotherapie). Zie hiervoor Extra info. Vanuit de beroepspraktijk blijkt er veel vraag te zijn naar onderzoek in de ergotherapie op wetenschappelijk niveau.

 

Lijkt het jou leuk om de meest up-to-date kennis van de zorg te vertalen naar betere zorgprocessen? Dan is de HBO-master Innovatie in Zorg en Welzijn iets voor jou.

 

Je kunt ook een andere stap in je professionele carrière maken en gaan studeren voor Physician Assistant. Je wordt dan opgeleid om taken van een medisch specialist over te kunnen nemen en uit te voeren.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Ergotherapeuten leveren een grote bijdrage bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen door ouderen. Dit maakt dat ergotherapie het beroep van de toekomst is, zo is er sprake van vergrijzing en zal het aantal mensen dat problemen heeft met (fysiek) functioneren flink gegroeid zijn (Ergotherapie Nederland, 2019). Na je opleiding heb je daarom een grote kans op werk!

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

De meeste ergotherapeuten werken voor instellingen als ziekenhuizen, revalidatiecentra, psychiatrische ziekenhuizen, instellingen voor mensen met lichamelijk of verstandelijke beperkingen en dagbehandelcentra.

 

Daarnaast zijn er ook steeds meer ergotherapeuten die een eigen praktijk hebben als zelfstandige of samenwerken in een gezondheidscentrum. Je kunt daarbij ook mensen thuis behandelen.


Je kunt nog meer plaatsen bedenken waar je terecht kunt komen, bijvoorbeeld op mytylscholen (scholen voor kinderen met lichamelijke beperkingen), Medisch Kinder Dagverblijven (MKD's) en thuiszorgorganisaties, gemeentes en GGD's.


Je gaat regelmatig naar de woning of de werkplek van cliënten om te zien hoe iemand in de eigen woon- en leefomgeving functioneert en welke aanpassingen daar nodig zijn. Ook laat je je cliënt thuis met de aanpassingen oefenen.

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • GGD
 • Jeugdzorg
 • Medisch Kinder Dagverblijf (Jeugdzorg)
 • Ouderenzorg
 • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
 • Revalidatiecentrum (Ouderenzorg)
 • Thuiszorg
 • Zelfstandig (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris ergotherapeut

Als beginnend ergotherapeut ontvang je een bruto maandsalaris van €3.016,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan je maximale salaris oplopen tot €5.477,-. 

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2024.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€3016 - 5477 per maand