Populaire studies in de Zorg, Welzijn en Sport in 2022: Wat kies jij? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Populaire studies in de Zorg, Welzijn en Sport in 2022: Wat kies jij?

Ben jij bezig met het maken van je studiekeuze? YouChooz helpt jou op weg. In deze blog zetten we per niveau de twee populairste studies binnen de zorg, welzijn en sport op een rij. 

 

 

Iedere studierichting kent wel een aantal ontzettend populaire opleidingen. Bij alle niveaus (mbo, hbo en wo) zitten er ook studies van zorg, welzijn en sport tussen. Het maakt niet altijd uit of een studie wel of niet populair is, misschien is er wel een minder populaire studie die veel beter bij jou past. Maar, als je nog in je oriëntatiefase zit, is het soms wel fijn om te weten welke studies het goed doen onder je studiegenoten. Wie weet helpt het je goed op weg. Daarom vertellen we jou in deze blog over de twee meest populaire studies in de zorg, welzijn en sport, op alle niveaus! 


 

MBO 

 

Op het mbo steeg afgelopen jaar de instroom naar zorg, welzijn en sport studies sterk, waaronder bij de studies verpleegkunde en pedagogisch werk. 

 

  1. Verpleegkunde MBO 

De studie Verpleegkunde op mbo niveau 4 is al jaren een enorm populaire studie. Tijdens de opleiding Verpleegkundige MBO-niveau 4 leer je hoe je zorg en begeleiding geeft aan mensen in verschillende verpleegsituaties. Kom te weten hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert, zoals het toedienen van medicijnen. Na deze opleiding kun je als verpleegkundige in alle richtingen van de zorg werken.

 

  1. Pedagogisch werk  

Ook de opleiding tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker is razend populair. Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker leer je alles over werken bij organisaties waar kinderen (0 tot 12 jaar) centraal staan. Ook leer je hoe je bijdraagt aan hun opvoeding. Belangrijk is dat je weet hoe je kinderen een veilige omgeving kunt bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen.

 

HBO 

 

Op het hbo zijn de nummer 1 populairste studie en de nummer 2 populairste studie allebei opleidingen uit de zorg en welzijn sector. 

 

  1. Toegepaste Psychologie 

Dit jaar staat de opleiding Toegepaste Psychologie op nummer 1. Bij deze opleiding leer je psychologische inzichten toe te passen in de praktijk. Bij de studie Toegepaste Psychologie leer je hoe je mensen observeert, beoordeelt en beïnvloedt. Bijvoorbeeld door één op één mensen te coachen of een training te geven. Hiermee help je mensen beter te functioneren.

 

Je wordt opgeleid tot toegepast psycholoog, je latere beroep. Met Toegepaste Psychologie kun je op veel plekken aan de slag. Onder meer bij instellingen die gericht zijn op arbeidsgerelateerde vraagstukken.

 

  1. Verpleegkunde HBO 

Deze opleiding stond vorig jaar nog op nummer 1, maar is nu afgezakt naar de tweede plek. Nog steeds scoort de studie Verpleegkunde op het hbo dus erg goed. Bij de bacheloropleiding Verpleegkunde HBO leer je om de patiënten met hun zorgvraag en behoeften centraal te stellen. Als verpleegkundige zorg je er samen met anderen voor dat je patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Je analyseert de zorgvraag en stemt daar je aanpak op af.


 

WO 

 

Op het wo, of de universiteiten, zijn net als bij het hbo de populairste studies opleidingen uit de zorg en welzijn sector. Je raadt misschien al welke studie er op nummer 1 staat… geneeskunde! 

 

  1. Geneeskunde 

Geneeskunde is bijna altijd de populairste studie in Nederland. Je kunt met deze populaire studie super veel kanten op binnen de zorgsector, omdat je je na je bachelor gaat specialiseren. De opleiding Geneeskunde duurt 6 jaar en is opgedeeld in een 3-jarige bachelor en een 3-jarige master. In de bachelor krijg je een oriëntatie op de gezondheidszorg en op het beroep van arts. Bij de meeste universiteiten loop je in het eerste jaar al stage. Bijvoorbeeld bij een verpleeghuis of ziekenhuis. Zo kun je bekijken of het beroep van arts bij je past. 

 

  1. Psychologie 

De studie die binnen het wo op nummer 2 staat is de opleiding psychologie. Ook deze studie is, net zoals de studie geneeskunde, een numerus fixus studie. Tijdens de universitaire opleiding Psychologie bestudeer je het menselijk gedrag, de hersenen en de factoren die daarop van invloed zijn. Deze opleiding zorgt voor een stevige wetenschappelijke fundering om een breed scala aan vraagstukken te kunnen beantwoorden over bijvoorbeeld het gedrag van mensen, omgevingsfactoren, psychische problemen en stress. 

Ben jij ook bezig met je studiekeuze? Lees dan ook onze blog over het maken van een studiekeuze. Hierin geven wij jou 7 tips om je het best voor te bereiden op het maken van een studiekeuze. Ook hebben wij op onze website een studiekeuzetest. Heb jij ‘m al gedaan?