Opleiding
Als je de opleiding Verpleegkunde hbo hebt afgerond, schrijf je jezelf in bij het BIG-register. BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en laat zien dat je deskundig en zorgvuldig handelt.
Als verpleegkundige op hbo-niveau kun je op verschillende plekken aan de slag. Je kunt gaan werken in ziekenhuizen, bij mensen thuis, in instellingen voor psychiatrische hulpverlening, in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, wijkverpleging of in een huisartsenpraktijk. Als verpleegkundige werk je met mensen van alle leeftijden.
Je wordt bijvoorbeeld:
Na de generalistische opleiding Verpleegkunde HBO kun je je gaan verdiepen in een bepaald vakgebied. Je kunt kiezen voor de richting van:
- research
- management
- specialiseren
Er zijn diverse verpleegkundige vervolgopleidingen die je kunt volgen. Bijvoorbeeld: Recoveryverpleegkundige, Brandwondenverpleegkundige, Reumaverpleegkundige en Mama Care Verpleegkundige.
Op YouChooz staat een selectie van de verpleegkundige vervolgopleidingen. Onderstaande verpleegkundige vervolgopleidingen worden beschreven op de website:
Post HBO
Na je opleiding Verpleegkunde HBO kun je ook de post HBO-opleiding Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid: Algemene gezondheidszorg of Jeugdgezondheidszorg volgen. Je kunt dan bijvoorbeeld bij een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) aan de slag.
Lijkt het jou leuk om de meest up-to-date kennis van de zorg te vertalen naar betere zorgprocessen? Dan is de HBO-master Innovatie in Zorg en Welzijn iets voor jou.
Al eens aan de master Rehabilitation Counselor gedacht? De Hanzehogeschool Groningen biedt in Utrecht deze tweejarige master aan. Je wordt opgeleid om mensen met ernstige, langdurige beperkingen effectief te helpen bij hun functioneren in de maatschappij.
Nadat je minimaal twee jaar werkervaring met neurologische patiënten hebt opgedaan, kun je ook kiezen voor de HBO-master Neurorevalidatie en Innovatie.
Ouderenzorg
De vraag naar ouderenzorg neemt steeds meer toe. Wil je je als HBO-verpleegkundige specialiseren in de geriatrie en gerontologie, denk dan aan HBO-VGG. Lees meer over het beroep HBO-VGG'er.
Universitair
Heb je het diploma Verpleegkunde HBO én een VWO-diploma met natuur- en scheikunde? Dan is het mogelijk een verkorte opleiding Geneeskunde te volgen aan de universiteit van Groningen. De opleiding duurt dan 4 in plaats van 6 jaar. Het is een pittige opleiding met een zware toelatingsprocedure.
Je kunt ook een wetenschappelijke vervolgstudie doen, namelijk de universitaire masteropleiding Verplegingswetenschap. Deze opleiding duurt 2 jaar en is in deeltijd.
Je kunt ook doorstromen naar de WO-master Fysiotherapiewetenschap. Om toegelaten te worden met een HBO-diploma, moet je een pre-masterprogramma Klinische Gezondheidswetenschappen of een gelijkwaardige pre-master volgen.
Je wordt ook toegelaten tot de master Health Sciences. Deze wordt gegeven aan de Universiteit Twente en gaat dieper in op de rol die medische technologie speelt bij het verhogen van de kwaliteit in de zorg.
Specificaties:
NIVEAU
Hbo Bachelor
OPLEIDINGSVORM
Digitaal (Afstand/Schriftelijk)
, Deeltijd
, Duaal
, Voltijd
INSCHRIJFDATUM
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 9