Ervaringsdeskundige GGZ - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ervaringsdeskundige GGZ

Als ervaringsdeskundige GGZ zet je je eigen ervaringen als cliënt van de psychiatrie in om anderen te helpen. De inbreng van jouw persoonlijke ervaringen onderscheidt jou van (veel) reguliere hulpverleners. Dat maakt jouw bijdrage waardevol!

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een ervaringsdeskundige GGZ?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als ervaringsdeskundige GGZ zet je je eigen ervaringen als cliënt van de psychiatrie in om anderen te helpen. De inbreng van jouw persoonlijke ervaringen onderscheidt jou van (veel) reguliere hulpverleners. Dat maakt jouw bijdrage waardevol!

 

Ervaringsdeskundige GGZ worden

Je kunt ervaringsdeskundige worden als je zelf cliënt in de GGZ bent geweest. Jij hebt van binnenuit gezien wat er bij psychiatrische zorg komt kijken. Jij weet wat het met je zelfbeeld doet om psychiatrisch patiënt te zijn en hoe de omgeving daarop reageert. Daardoor kunt jij cliënten steun geven die gebaseerd is op herkenning. Dat kan cliënten de moed geven hun eigen mogelijkheden te verkennen.

 

Sta jij stevig in je schoenen?

Je ondersteunt cliënten bij hun herstel. Dat kun je zowel individueel doen als in groepen.
Meestal hebben je cliënten pittige problemen op meerdere vlakken, zoals: verslaving, wonen, werk, sociale contacten en financiën. Om dit beroep te kunnen uitoefenen, moet je dan ook stevig in je schoenen staan.


Beroep in opkomst

Langzaam maar zeker gaan er meer (betaalde) ervaringsdeskundigen in de GGZ werken. Daarmee is het een beroep in opkomst. Je kunt werken in een instelling of in de ambulante zorg. In dat laatste geval geef je hulp aan psychiatrisch patiënten die zelfstandig wonen.

Wat doet een ervaringsdeskundige GGZ?

De inzet van betaalde ervaringsdeskundigen in de GGZ is nog vrij nieuw. Daardoor zijn taken en functies niet altijd precies omschreven.


Verschillende werkzaamheden
Als ervaringsdeskundige GGZ kun je onder andere te maken krijgen met de volgende werkzaamheden:

 

  • Je ondersteunt cliënten bij hun herstel. ‘Herstel’ betekent in dit geval dat de cliënt leert met zijn aandoening een waardevol leven te leiden. Hoe kunnen jouw cliënten hun aandoening een plaats geven in hun leven? Hoe krijgen ze weer een positief zelfbeeld? Wat is een mogelijke daginvulling? En welke mogelijkheden zijn er om (nieuwe) sociale contacten op te doen? Jij helpt cliënten een antwoord te vinden op deze en andere vragen. Daarbij maak je gebruik van je eigen ervaring.
  • Je betrekt de naasten van je cliënt bij het proces van herstel, en schakelt maatschappelijke organisaties in die kunnen helpen.
  • Je begeleidt herstelwerkgroepen en zelfhulpgroepen.
  • Je geeft voorlichting aan collega’s en zorgverleners, en legt uit hoe zij ervaringsdeskundigheid het beste kunnen inzetten.
  • Je adviseert bij het inrichten van zorgprogramma’s en beleid.
  • Je zet je in voor meer begrip voor psychiatrische aandoeningen in de zorg en in de maatschappij. Dat doe je door bijvoorbeeld collega’s te coachen, en door voorlichting te geven in bedrijven en op scholen.

 

Als ervaringsdeskundige kun je in een GGZ-instelling werken. Je begeleidt cliënten één-op-één of in een groep. Een andere mogelijkheid is dat je cliënten thuis begeleidt die zelfstandig wonen.

 

Veel van jouw cliënten hebben problemen op meerdere vlakken. Denk bijvoorbeeld aan een verslaving in combinatie met problemen met wonen, werken, sociale contacten, financiën, enzovoort.


Combinatie
De meeste ervaringsdeskundigen combineren hun functie met andere werkzaamheden. Ze zijn bijvoorbeeld ook verpleegkundige. Of ze geven trainingen waarin ze andere zorgverleners leren hoe zij ervaringsdeskundigheid het beste kunnen inzetten.


Werken in team
Als ervaringsdeskundige GGZ werk je vaak in een team met bijvoorbeeld een sociaal-psychiatrisch verpleegkundigezorgmanagerpsychiaterpsycholoogmaatschappelijk werker en verslavingsarts.

 

Je kunt doorstromen naar andere functies, zoals teamleiderzorgmanagerpraktijkopleider of trainer.

 

Past het bij je?

Je kunt anderen pas helpen als je de hulpverlening die je zelf hebt gehad, goed hebt afgesloten en een plek hebt gegeven. De symptomen van jouw aandoening zijn niet langer de baas over jou, en je hebt geleerd hoe je met je aandoening een waardevol leven kunt leiden. Je wilt jouw ervaring graag inzetten om anderen te helpen.

 

Je bent empathisch en betrokken. Jouw cliënten hebben vaak ernstige psychische problemen. Omdat je werkt met pittige vraagstukken en met mensen die op verschillende manieren reageren, is het belangrijk dat je sociaal en stressbestendig bent. Je weet hoe je voor jezelf kunt opkomen.

 

Je kunt goed samenwerken in een team van zorgverleners, met de naasten van je cliënt en met maatschappelijke organisaties.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • ervaring als cliënt in de psychiatrische hulpverlening
  • een leven waarin jouw aandoening niet langer de baas is over jou
  • empathie
  • betrokkenheid
  • stressbestendigheid
  • assertiviteit
  • bereidheid om samen te werken


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2391 - 3471 per maand