Anesthesiemedewerker - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker controleer je voor de operatie alle benodigde apparatuur en assisteer je de anesthesist bij het onder narcose brengen van de patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving.Ook bewaak en begeleid je de patiënt voor, tijdens en na de operatie.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris anesthesiemedewerker

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de inservice opleiding Anesthesiemedewerker of de opleiding Verpleegkunde - Technische Stroom. In deze opleiding combineer je Verpleegkunde HBO met Anesthesiemedewerker. Je ontvangt dus twee diploma's. Lees meer over:

 

 

Met de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening in combinatie met een "CZO-diploma anesthesiemedewerker" kun je ook in het operatieteam aan de slag als medisch hulpverlener anesthesie.

 

Je loopbaan

Het is mogelijk om na je opleiding tot anesthesiemedewerker de opleiding tot operatiesassistent te volgen, al wordt dit traject meestal andersom afgelegd. Je krijgt in dat geval enkele vrijstellingen.

 

Ook bestaat de mogelijkheid om vanuit je ziekenhuis een opleiding te volgen als anesthesiemedewerker bij cardiopulmonale chirurgie. Je doet dan specifieke kennis op over openhartoperaties.

 

Wanneer je buiten de operatiekamer werkzaam wil zijn, kun je een aanvullende scholing volgen. Denk daarbij aan de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist (SPS). Sedatie betekent ‘het verlagen van het bewustzijn van een patiënt’. Sedatie is niet hetzelfde als algehele narcose. Alle belangrijke reflexen zoals ademhaling, hoesten en slikken blijven intact. Je werkt dan vaak op een ziekenhuisafdeling of behandelkamer.

 

Je kunt ook gaan werken op poliklinieken waar kleine ingrepen plaatsvinden. Of bij pijnbestrijding na een operatie of tijdens chronische pijnbehandeling. Je gaat dan aan de slag als pijnconsulent. Hiervoor volg je een aanvullende opleiding. Hiervoor moet je minimaal twee jaar werkervaring hebben als anesthesiemedewerker.

 

Nadat je minimaal twee jaar werkervaring hebt opgedaan, kun je ook de masteropleiding Physician Assistant gaan volgen. Om toegelaten te worden moet je eerst een assessment doen.

 

Als je je verder wilt ontwikkelen kun je werkbegeleider, praktijkbegeleider, lid van een vakgroep, teamleider of afdelingshoofd worden. Hoe hoger de functie, hoe meer de managementkant naar voren komt. Verder zijn er ook twee nieuwe specialisaties binnen de anesthesiologie, namelijk de verpleegkundig specialist en de physician assistant.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Momenteel is er een landelijk tekort aan gediplomeerde anesthesiemedewerkers (UWV, 2019). Het moet dus geen probleem zijn een baan te vinden als (leerling) anesthesiemedewerker!

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt in een ziekenhuis. Als anesthesiemedewerker kun je in algemene, academische en gespecialiseerde (categorale) ziekenhuizen werken.

 

Je werkt niet alleen op de operatiekamer, maar op alle plaatsen in het ziekenhuis waar ook de anesthesioloog werkt.

 

Zo kom je op de verloskamer, onderzoeks- en behandelafdelingen, polikliniek pijnbestrijding, afdeling Spoedeisende Hulp of de Intensive Care Unit. Maar voornamelijk doe je je werk toch op de operatie- en anesthesie-afdeling.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris anesthesiemedewerker

Wat verdient een anesthesiemedewerker? Als beginnend anesthesiemedewerker ontvang je ongeveer minimaal € 2.450,- bruto per maand, exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Het salaris kan oplopen tot zo'n € 4.110,- bruto per maand.


Als leidinggevend anesthesiemedewerker is je bruto salaris ruim € 460,- per maand hoger.


Omdat je soms ook ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend werkt, wordt het salaris bovendien aangevuld met toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. De toeslagen voor de gewerkte uren tijdens deze diensten liggen tussen de 25% en 100%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!


Bij dit beroep is het bovendien zo dat je al tijdens de opleiding een salaris verdient. Tijdens de eerste maanden van de opleiding, de beroepsvoorbereidende periode, ontvang je een zakgeldvergoeding gebaseerd op het minimumloon.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Gedurende de maanden dat je als leerling anesthesiemedewerker werkt, is het salaris als volgt (eventueel ook aangevuld tot minimumloon):

 

1e jaar: € 1.111,-
2e jaar: € 1.242,-
3e jaar: € 1.409,-


Indien je, voor de opleiding tot anesthesiemedewerker, al een zorgopleiding hebt genoten, is je salaris afhankelijk van de regeling die bij je werkgever van kracht is. Dat betekent dat je salaris iets hoger ligt dan het leerlingsalaris.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €4110 per maand