Wat zijn de verschillen tussen Psychologie en Toegepaste Psychologie? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Psychologie en Toegepaste Psychologie

In deze blog leggen wij het verschil uit tussen de opleidingen Psychologie en Toegepaste Psychologie. Wil jij graag in de welzijnssector werken, en heb je interesse in psychologie? Misschien vind je het dan lastig te kiezen. Lees verder om erachter te komen wat het best bij jou past!

 

 

Twee van de meest populaire studies in Nederland: Psychologie en Toegepaste Psychologie. De namen van deze opleidingen lijken erg op elkaar, en het kan daarom ook verwarrend zijn voor veel studiekiezers. Daarom bij deze: de verschillen tussen Psychologie en Toegepaste Psychologie!

Psychologie

Door Psychologie te studeren leer je om vraagstukken inzichtelijk te maken door systematisch metingen en onderzoek te doen naar gedrag, denken en voelen. Het doel daarvan is om gedrag te begrijpen, verklaren en voorspellen. Biologie is een belangrijk onderdeel, naast de statistiek (wiskunde) die gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek. Psychologie staat bekend om de vele wetenschappelijke onderzoeken. En, welk niveau is Psychologie precies? Psychologie is een studie op WO niveau, dus je volgt deze opleiding aan een universiteit. De duur van deze studie is 3 jaar, waarna je een master van 1- of 2 jaar kunt volgen in verschillende richtingen. Denk dan aan een master Klinische Psychologie of een master Kinder- en Jeugdpsychologie. 

 

Wat kun je worden met de studie Psychologie? Dat is een goede vraag! Gelukkig zijn er erg veel opties. Na het behalen van een bachelor ben je nog niet officieel psycholoog. Wel kun je al aan de slag bij verschillende instellingen. De meeste studenten kiezen echter voor een masteropleiding. Hierna ben je écht psycholoog. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in de GGZ, als onderzoeker of als praktijkondersteuner huisarts (POH GGZ). Psychologen die de richting arbeids-en organisatiepsychologie of economische psychologie hebben gestudeerd, kunnen ook in het bedrijfsleven werken. 

 

Let op, Psychologie is een numerus fixus studie!


Alles op een rijtje:

 

Niveau: WO/Universiteit

Profiel: 

Duur studie: 3 jaar bachelor, mogelijkheid tot universitaire master (1 of 2 jaar)

Carrièremogelijkheden: PsycholoogGezondheidszorgpsycholoog, Klinisch neuropsycholoog, Psychotherapeut, Bedrijfspsycholoog, etc.


 

Toegepaste Psychologie

Wil je weten waarom mensen reageren zoals ze reageren? In de opleiding Toegepaste Psychologie leer je hoe je mensen observeert, beoordeelt en beïnvloedt. Bijvoorbeeld door één op één mensen te coachen of een training te geven. Hiermee help je mensen beter te functioneren. Je wordt opgeleid tot toegepast psycholoog, je latere beroep. Welk niveau is Toegepaste Psychologie dan? Toegepaste Psychologie is een studie op HBO niveau. Je kunt deze studie volgen na het behalen van een havo diploma (profiel NT/NG/EM), vwo diploma (alle profielen) of een mbo niveau 4 diploma. De studie duurt 4 jaar, waarna je na afronding van deze HBO-bacheloropleiding  vanuit sommige hogescholen door kunt stromen naar een master Sociologie of Psychologie aan de universiteit.

 

Wat kun je worden met de opleiding Toegepaste Psychologie? Met een diploma Toegepaste Psychologie kun je de hulpverlening in, maar je kunt ook als onderzoeker, mediator, assessor, trainer of loopbaancoach aan de slag. Met Toegepaste Psychologie kun je op veel plekken aan de slag. Denk aan: organisaties voor geestelijke gezondheidszorg, GGD's, thuiszorg, ziekenhuizen, personeelsafdelingen of werving- en selectiebureaus.

 

Let op, Toegepaste Psychologie is een numerus fixus studie!

 

Alles op een rijtje:

 

Niveau: HBO

Profiel middelbare school: havo profiel NT/NG/EM, vwo (alle profielen), of mbo niveau 4. 

Duur studie: 4 jaar bachelor, mogelijkheid tot master

Carrièremogelijkheden: Bemiddelingsmedewerker (sociaal werker), Pedagogisch coach, Psychodiagnostisch medewerker, Gedragswetenschapper, Psycholoog, etc.


 

Liever toch nog even verder zoeken naar studies? Dat kan! Wij hebben ook een gratis studiekeuzetest op onze website om jou nog beter te helpen. Succes!