Helpende - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Helpende

Je kunt op verschillende plekken aan de slag, bijvoorbeeld als: -    Helpende welzijn -    Helpende instelling -    Helpende thuiszorg

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris helpende

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de MBO-opleiding:

 

Je loopbaan

Als helpende kun je gemakkelijk doorstromen naar de opleidingen uit het domein Maatschappelijke Zorg of Verzorgende IG (alle niveau 3). Als verzorgende voer je minder huishoudelijke, maar meer zorgtaken uit. Als je verzorgende-IG wordt, ben je zelfs bevoegd om enkele verpleegkundige handelingen (zoals het aanleggen van een infuus) uit te voeren.

 

Beroepen voor later

 

Verder studeren?
Kijk dan naar deze interessante opleidingen:

 

 

Daarnaast kent de thuiszorg ook bedrijfsopleidingen. Dit zijn opleidingen die speciaal zijn ontwikkeld voor de afzonderlijke functies in de thuiszorg. Ze bereiden je zo goed mogelijk voor op het werk dat je later gaat doen. Je werkt al bij een zorginstelling, maar volgt daarnaast een korte opleiding. Leren en werken gaan dus samen. Deze opleidingen worden vaak gebruikt voor doorstroom naar hogere functies binnen de thuiszorg, bijvoorbeeld van een functie als helpende naar een verzorgende functie.

 

Is er werk?
De kans op een baan als helpende is enigzins aan het verbeteren. In het verleden is er op deze beroepsgroep flink bezuinigd en zijn de baankansen voor mensen die aan de slag willen als verzorgende IG dus een stuk groter.

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Helpende instelling
Als helpende ben je in loondienst bij een instelling. Je werkt hoofdzakelijk in de kamers van de bewoners van een woonzorgcentrum, in een verpleeghuis of in de zogeheten aanleunwoningen voor ouderen die nog gedeeltelijk zelfstandig kunnen wonen. Maar je kunt ook in een ziekenhuis gaan werken, op bijvoorbeeld een verpleegafdeling.


Helpende thuiszorg  
Als helpende in de thuiszorg werk je bij mensen thuis, in gezinnen of bij alleenstaanden die hulp nodig hebben. Je verricht je werkzaamheden zelfstandig. Je kunt overigens ook binnen een instelling werken. Wanneer je dan vragen hebt, kun je altijd terugvallen op de instelling voor thuiszorg waar je in dienst bent.


Helpende welzijn
Als helpende welzijn kun je aan de slag bij verschillende instellingen en organisaties, bijvoorbeeld een buurthuis of kinderdagverblijf. In welke omstandigheden je werkt, verschilt per instelling.
Als je in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of een instelling voor mensen met verstandelijke beperkingen werkt, werk je geregeld in de kamers van bewoners. Het is ook mogelijk om in de keuken of op de recreatieafdeling aan de slag te gaan.

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • kinderdagverblijf (Kinderopvang)
 • Kinderopvang
 • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
 • Ouderenzorg
 • Sociaal werk
 • Thuiszorg
 • woonzorgcentrum (Ouderenzorg)
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris helpende

Helpende instelling
Wat verdient een helpende instelling? Als beginnend helpende of verpleeghulp kun je rekenen op een bruto maandsalaris van €1.485,- en €1.710,-. Het maximale salaris kan liggen tussen de €2.270,- en €2.535,-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. 

 

Helpende thuiszorg
Wat verdient een helpende thuiszorg? Als beginnend helpende kun je rekenen op een bruto maandsalaris van zo'n € 1.710,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 2.270,-.

 

Helpende welzijn
Wat verdient een helpende welzijn? Als beginnend helpende welzijn kun je rekenen op een bruto maandsalaris van €1.485,- en €1.790,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €2.220,- en €2.465,-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. 

 

Geldt voor alle drie de beroepen
Volg je de opleiding Helpende via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, tegelijkertijd werken en leren), dan ontvang je een leerlingsalaris van je werkgever. In de voorbereidende leerperiode waarin je naar school gaat, heet dat een zakgeldvergoeding. De vergoeding is ongeveer € 525,00 voor een 16-jarige. Dit bedrag loopt met je leeftijd op tot € 1.505,00 vanaf je 23ste.

 

En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, ontvang je naast je maandsalaris vaak een onregelmatigheidstoeslag! De toeslagen voor dit beroep liggen tussen de 25% en 45%. Dit geldt niet voor alle organisaties.

 

Je salaris en andere arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de cao VVT.
 

Ook tijdens de maanden dat je in de instelling werkt, ontvang je een leerlingsalaris, dat eventueel wordt aangevuld tot het minimumloon.
Dat is voor 36 uur per week (inclusief lessen op school) ongeveer als volgt, afhankelijk van de cao waaronder je valt.


1e jaar: € 1.201,-
2e jaar: € 1.416,-
3e jaar: € 1.831,-
4e jaar: € 1.831,-

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1485 - €2465 per maand