Obstetrieverpleegkundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Obstetrieverpleegkundige

Als obstetrieverpleegkundige (O-verpleegkundige of kraamverpleegkundige) verpleeg je vrouwen met problemen in de zwangerschap, tijdens de bevalling of in het kraambed. Ook zie je vrouwen die een chronische ziekte hebben naast hun zwangerschap. Daarnaast kom je ook vrouwen tegen die moeite hebben met zwanger worden. Je werkt veel met mensen die in spanning verkeren over het welslagen van een bevalling of de resultaten van een onderzoek.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris obstetrieverpleegkundige

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de specialistische vervolgopleiding:

 

 

Voordat je daaraan kunt beginnen moet je eerst het diploma halen van een verpleegkundige opleiding:

 

Je loopbaan

Voordat je obstetrieverpleegkundige (kraamverpleegkundige) wordt, ben je al werkzaam als verpleegkundige op MBO- of HBO-niveau. Het diploma Obstetrie Verpleegkunde is zodoende al een tweede stap binnen je loopbaan: je verdiept je kennis en spitst deze beter toe op je interesses.

 

Als verpleegkundige kun je je overigens ook laten bijscholen in andere disciplines, zoals ambulanceverpleegkunde, kinderverpleegkunde en intensive care verpleegkunde.

 

Door middel van bijscholing op het gebied van management of scholing kun je bijvoorbeeld ook zorgmanager, praktijkopleider of hoofd verpleegkundige worden.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
De techniek verbetert voortdurend, waardoor mensen meer zorg kunnen krijgen. Een te vroeg geboren kindje zal tegenwoordig bijvoorbeeld minder snel overlijden dan vroeger.

 

Ziekenhuizen hebben zodoende een grote behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen en de verwachting is dat de vraag naar deze beroepsgroep de komende jaren toeneemt (UWV, 2019). Dat is gunstig voor jouw kansen op een leuke baan!

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als verpleegkundige obstetrie (kraamverpleegkundige) werk je in loondienst bij een ziekenhuis, op de afdeling Gynaecologie, Verloskunde of een gecombineerde afdeling.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum, dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris obstetrieverpleegkundige

Wat verdient een obstetrieverpleegkundige? Als beginnend obstetrieverpleegkundige (kraamverpleegkundige) kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n €2.982,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €4.545,-. Salarissen verschillen per ziekenhuis omdat de functie-inhoud niet overal gelijk is.


Tijdens de opleiding is het salaris afhankelijk van de regeling die het betreffende ziekenhuis heeft opgesteld.

 

En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2982 - 4540 per maand