MBO verpleegkundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

MBO-verpleegkundige

Je kunt als MBO-verpleegkundige werken met patiënten in een ziekenhuis. Je zorgt voor mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen en (pasgeboren) kinderen. Dit kan in verschillende soorten zorginstellingen, zoals een ziekenhuis, verpleeghuis of bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Maar ook bij mensen thuis.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris MBO verpleegkunde

Welke opleiding?

Voor het beroep verpleegkundige op MBO-niveau is er de opleiding:

 

Je loopbaan

Doordat je als verpleegkundige op MBO-niveau heel breed bent opgeleid, kun je in zeer veel functies terecht komen. Bijvoorbeeld in de functie van verpleegkundige in de wijk, verpleegkundige ouder- en kindzorg, woonbegeleider of psychiatrisch verpleegkundige.

 

Bijna alle MBO-verpleegkundigen werken in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Door de keuze voor een werkplek of voor de mensen met wie je werkt, kun je je loopbaan zelf sturen en er afwisseling in aanbrengen.

 

Beroepen voor nu (met MBO-diploma)

 

Als je verantwoordelijker, complexer en meer preventieve/voorlichtende werkzaamheden wilt uitoefenen, kun je door de opzet van de verzorgende en verpleegkundige opleidingen goed doorstromen naar de opleiding tot verpleegkundige op HBO-niveau.

 

Maar ook met aanvullende cursussen op het gebied van management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Als je praktijkopleider of coördinator, hoofd-verpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau wordt, moet je er rekening mee houden dat je minder tijd aan de uitvoerende werkzaamheden kunt besteden.

 

Vind je deze juist het meest interessant in je vak? Dan kun je je verdiepen in diverse richtingen. Na het volgen van interne of aanvullende opleidingen kun je bijvoorbeeld gaan werken als intensive care verpleegkundige, kinderverpleegkundige of ambulanceverpleegkundige. Maar bijvoorbeeld ook als schoolverpleegkundige, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, Arboverpleegkundige, brandwondverpleegkundige, verpleegkundige ouderenzorg, reumaverpleegkundige, Mama care verpleegkundige of recoveryverpleegkundige. Of als Algemeen Militair Verpleegkundige in het leger.

 

Na je opleiding en enkele jaren werkervaring als verpleegkundige kun je je werk verbreden als triagist. De triagist is de eerste die de patiënt aan de lijn krijgt als hij belt naar de huisartsenpost. Als triagist zorg je de ernst van de klacht duidelijk wordt en de patiënt de juiste zorg krijgt. Een verantwoordelijke baan. Lees meer over:

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Er is meer dan voldoende werk voor verpleegkundigen op MBO-niveau (UWV, 2019). Er is namelijk meer vraag dan aanbod.

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je kunt als MBO-verpleegkundige in alle sectoren van de gezondheidszorg gaan werken, zowel binnen een instelling als daarbuiten. Meer dan de helft van de geregistreerde verpleegkundigen is werkzaam in het ziekenhuis (Nursing, 2018).

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • GGD
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg
 • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
 • Sociaal werk
 • Thuiszorg
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Als MBO-verpleegkundige kun op allerlei werkplekken terecht komen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis, Centrum voor Jeugd en Gezin of een woonvorm voor mensen met een beperking. Met een aanvullende opleiding kun je zelfs aan de slag als Algemeen Militair Verpleegkundige in het leger.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris MBO verpleegkunde

Wat verdient een MBO verpleegkundige? Als beginnend verpleegkundige kun je rekenen op een bruto salaris van €1.840,- en €1.980,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €3.055,- en €3.155,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.


En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%, maar soms zelfs op 72%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!


Ook als je de opleiding volgt via de BBL-variant (werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze bedraagt minimaal € 335,- bruto per maand, maar kan oplopen tot € 1.463,- bruto per maand. Het is ook mogelijk dat je het minimumloon ontvangt.

 

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1840 - €3155 per maand