HBO-verpleegkundige/ regieverpleegkundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

HBO-verpleegkundige/ regieverpleegkundige

In het beroep regieverpleegkundige combineer je coördinerende zorgtaken met verpleegtechnische en verzorgende werkzaamheden. Wil jij HBO-verpleegkundige/regieverpleegkundige worden? Dan kies je voor een vak met afwisseling, waarmee je in diverse zorginstellingen en functies aan de slag kunt.

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris HBO verpleegkundige

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de opleiding:

 

Je loopbaan

Doordat je als regieverpleegkundige op HBO-niveau heel breed bent opgeleid, kun je in zeer veel functies terechtkomen. Bijvoorbeeld in de functie van wijkverpleegkundige, verpleegkundige ouder- en kindzorg, woonbegeleider of psychiatrisch verpleegkundige.

 

Bijna alle verpleegkundigen werken in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Er is ook een aantal vrijgevestigde (zelfstandige) verpleegkundigen. Door de keuze voor een werkplek of voor de mensen met wie je werkt, kun je je loopbaan zelf sturen en er afwisseling in aanbrengen.

 

Maar ook met aanvullende cursussen op het gebied van management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Als je praktijkbegeleider of coördinator, hoofd-verpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau wordt, moet je er rekening mee houden dat je minder tijd aan de uitvoerende werkzaamheden kunt besteden.

 

Wil je anderen meer leren over het vak Verpleegkunde? Dan kun je ook docent Verpleegkunde worden. Het vak biedt dus volop mogelijkheden om een carrière voor jezelf uit te stippelen.

 

Beroepen voor nu (met HBO-diploma)

 

Met je HBO-diploma op zak en vaak met enkele jaren werkervaring kun je ook een verpleegkundige vervolgopleiding volgen. Daarmee kun je de volgende beroepen uitoefenen:

 

Beroepen voor later

 

Of kies voor een richting die (nog) niet op YouChooz beschreven staat, zoals recoveryverpleegkundige, mamacareverpleegkundige of reumaverpleegkundige.

 

Is er werk?
Er is de komende jaren veel vraag naar verpleegkundigen op HBO-niveau. Voor zorgorganisaties is het namelijk moeilijk vacatures te vervullen voor met name wijkverpleegkundigen, HBO-verpleegkundigen in verpleeghuizen of gehandicaptenzorg en gespecialiseerd verpleegkundigen. Er zijn dus veel kansen voor jou als HBO-verpleegkundige! (UWV, 2019)

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als regieverpleegkundige kun je in alle sectoren van de gezondheidszorg gaan werken, zowel binnen een instelling als daarbuiten.

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • GGD
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg
 • Sociaal werk
 • Thuiszorg
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Als regieverpleegkundige kun op allerlei werkplekken terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis, Centrum voor Jeugd en Gezin of een woonvorm voor mensen met een beperking. Met een aanvullende opleiding kun je zelfs aan de slag als Algemeen Militair Verpleegkundige in het leger.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris HBO verpleegkundige

Wat verdient een HBO verpleegkundige? Als beginnend verpleegkundige op HBO-niveau kun je rekenen op een bruto salaris van €1.840,- en €1.990,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €3.075,- en €3.470,-. Dit is exclusief 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.


Bovendien: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22 en 60 procent, en soms zelfs op 72 procent.


Ook als je de opleiding via de duale variant volgt (afwisselend werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een 'zakgeldvergoeding'. Deze bedraagt minstens € 505,- bruto per maand en kan oplopen tot € 1.465,-. Het is ook mogelijk dat je het minimumloon ontvangt.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Gedurende de maanden dat je in de instelling werkt, krijg je een leerlingmaandsalaris. Dat is voor 36 uur per week (inclusief lessen op school) ongeveer als volgt, afhankelijk van de cao waaronder je valt.


1e jaar: € 1.167,-
2e jaar: € 1.375,-
3e jaar: € 1.778,-
4e jaar: € 1.778,-

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1840 - €3470 per maand